Újabb jelentős törlesztésen van túl Gautam Adani vállalatcsoportja: a milliárdos és családja a napokban visszafizetett egy 2,15 milliárd dolláros részvényfedezetű hitelt, amelynek határideje csak március 31-én jött volna el. 

Adani
Fotó: Indranil Mukherjee / AFP

A kintlévőségek idő előtti rendezése az elmúlt napokban kiemelt fontosságú elemévé vált a milliárdos kríziskezelési stratégiájának, amelyben most már igazi nagyágyúk vannak a segítségére.

Adani sikeresen tartja magát korábbi vállalásához, miszerint március végéig minden részvényfedezetű hitelét visszafizeti a vállalatcsoport.

A 2,15 milliárdos törlesztést megelőzően a csoport a múlt hét végén jelentette be egy 4,5 milliárd dolláros beruházási hitele aktuális törlesztőrészletének időbeni rendezését. A bizalomépítési projekt egyelőre sikeresnek tekinthető: a GQG ausztrál befektetési alap múlt héten tette közzé, hogy 1,9 milliárd dollár értékben vásárolt be négy különböző Adani-cég részvényeiből, megtörve ezzel a másfél hónapja tartó tőkemenekítési hullámot. 

A GQG azóta közölte: minden bizonnyal növelik is a kitettségüket a szebb napokat is megélt vállalatcsoport papírjai felé.

Hatalmasat esett a kurzus, a felfelé kúszás sem halad töretlenül

Az Adani-cégek zászlóshajójaként számon tartott Adani Enterprises kurzusa a február végi mélyponthoz képest közel 60 százalékos pluszban jár, jelentősen elmozdulva ezzel a gödör aljáról, a korábbi négyezer rúpiás szint eléréséhez azonban még nagyjából száz százalékot kellene megtegyen az árfolyam.

A legfelsőbb bíróság is foglalkozik már az Adani-botránnyal

A Hindenburg shortos csoport bejelentése nyomán, amely szerint Gautam Adani a világtörténelem legnagyobb csalója, az üzletember hét vállalatból álló cégcsoportja hatalmas értékvesztést szenvedett el, ezen túlmenően már az elemzők szemében is leszerepelt, és így az ország legnagyobb cégeinek teljesítményét mérő MSCI-indexben is csökkenni fog a részesedése.

A vállalat képviselői szerint a törlesztések bizonyítják a csoport tőkeerejét és biztonságát. Az örvendetes hírek pedig az Adani Group egészének nagyon jól jönnek: a történelmi botrány okozta árfolyamzuhanás mélypontján a vállalatcsoport 153 milliárd dolláros mínuszban is járt, azóta a megfelelő kríziskezelés nyomán ezt sikerült 120 milliárd környékére mérsékelni.