Az idei kiváló teljesítménye sok új befektető számára teheti vonzóvá a kriptoszektor, ám a kellő körültekintés hiányában gyorsan szembesülhetnek a kriptopiac árnyoldalával: a csalók, hackerek és megbízhatatlan kriptotőzsdék armadájával. Hogyan érdemes nekivágni a kriptózásnak? 

Bitcoin,Btc,Cryptocurrency,Coin,With,Altcoin,Digital,Crypto,Currency,Tokens,
Fotó: Shutterstock

Hol érdemes bitcoint venni?

A biztonságos kriptobefektetések első lépcsőfoka a megbízható piacterek használatában keresendő: a kriptotőzsdék között is vannak ugyanis a biztonságra többet, illetve kevesebbet adók egyaránt. 

A kiszemelt kriptodeviza megvétele előtt ezért mindenképpen indokolt alaposan utánajárni a kiválasztott platform megbízhatóságának: a legnagyobb, legismertebb piacterekkel jó eséllyel nem fogunk mellé, de érdemes rámutatni: a legnagyobbak sem kerülhetik el a negatív sajtót – a Binance kriptotőzsde például a napokban került az amerikai hatóságok célkeresztjébe.

Mit érdemes tudni a kriptovaluták tárolásáról?

A kriptovaluták tárolása a másik alapvető fontosságú sarokköve, két út közül választhatunk: hideg, vagy pedig meleg tárcákat akarunk használni a jövőben? 

A hideg tárcák offline, tehát az internettől elzárva is működnek, a meleg tárcák azonban folyamatosan elérhetők a weben keresztül.

A hideg tárcák előnye, hogy az online adatvédelmi incidensek során a hackerek nem képesek a tartalmukhoz hozzáférni, mivel egy fizikális eszközön vannak tárolva – úgy kell őket elképzelni, mint egy pendrive-ot. Hátrányuk azonban, hogy ha a tulajdonosuk elveszti őket, nincs mód arra, hogy bármilyen módon visszaszerezze a rajtuk tárolt javakat, így a tárolásukkal és a mozgatásukkal kapcsolatos logisztika kiemelt fontosságú az ilyen eszközöket választó befektetők számára.

A meleg tárcák előnyei közül a folyamatos hozzáférhetőség emelhető ki: a befektetők saját virtuális kulcsuk birtokában ugyanis a világ bármely pontjáról el tudják adni a rajta tárolt kriptókat, és rá tudnak helyezni továbbiakat. A nagy hátrányuk azonban, hogy mivel mindig online állapotúak, jókora veszélynek vannak kitéve a csalók miatt.

Hogy lehet védekezni a csalókkal szemben?

A hackerek számára leginkább kitett meleg tárcák védelmére, melyeket a befektetők az adott kriptotőzsde rendszerein tárolnak, a különböző biztonsági kulcsok használata a legmegfelelőbb módszer. A kulcsok lehetnek viszonylag egyszerűek: állhatnak egy számítógép által generált számsorból vagy szavakból, melyeket a kevésbé biztonságos jelszókezelő programokba is elmenthetnek, de ha biztosra akarnak menni, érdemes csupán fizikálisan feljegyezni őket.

Vannak azonban rendkívül bonyolult szoftveres megoldások is, melyek adott esetben a használatával teszik biztonságossá a kulcsokat.

Egyes szoftverek különböző befektetők kulcsainak adatait egymás közt osztják meg, de titkosítva és anonimizálva, így ha egyiküket fel is töri egy hacker, a többiek adatai biztonságban maradnak, tehát egyszerre több, egymáshoz rejtett módon kapcsolt fiók egyidejű feltörése szükséges akár egyetlen tárca tartalmának hozzáféréséhez is.

Milyen csalásokra érdemes figyelni a kriptotérben?

Az átveréseknek különböző típusaik vannak, melyek közül több nem is korlátozódik csupán a kriptoszektorra. A tavalyi év során a tíz legnagyobb összeget eltulajdonító csalás mindegyike befektetési csalás volt: ezek során piramisjátékokra vagy gyors meggazdagodást ígérő befektetésekre veszik rá a gyanútlan kriptósokat.

A romantikus kapcsolattal kecsegtető átverések száma is jelentős, ahogy a mások, akár híres emberek megszemélyesítésével operáló csalások is szép számmal vannak jelen.

A csalókon kívül a hackerek is tetemes károkat okoznak a szektornak: az FTX kriptotőzsde bedőlésének idején például több mint 400 millió dollárt loptak el ismeretlen tettesek. 

A csalók 2021-ben még 10,9 milliárd dollárt loptak el, ám tavaly már „csak” 5,9 milliárdot.

Az eltulajdonított összegek nagyságának csökkenése azonban nem feltétlenül jelenti a szektor tisztulását: a szakemberek megfigyelései szerint ugyanis a értékének csökkenésével párhuzamosan a kriptós csalások mennyisége is visszaesik.