Kedd este a Mol igazgatósága is közzétette osztalékjavaslatát, ezzel teljessé vált a kép a legnagyobb magyar tőzsdecégek idei részvényesi juttatásait illetően. A magyar olajtársaság rekordszintű, részvényenként 350 forintos ajánlata nemcsak a magyar parketten, hanem a régió meghatározó tőzsdei cégei között is gálánsnak tűnik.

20221208 BudapestA Mol Campus épületefotó: Kallus György LUSVilággazdaság  20221208 Budapest
A Mol Campus épülete
fotó: Kallus György LUS
Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Mol részvényeit jelenleg 13 százalékos hozamért lehet megvásárolni, ami nem csupán a 10 éves magyar állampapír 8,5 százalékos hozamát, illetve a három másik legforgalmasabb magyar ajánlatát múlja felül, de még a környező országok meghatározó papírjai között is kiemelkedőnek számít.

A tavalyi eredmény után fizetendő részvényesi juttatásról ugyan még nem döntött az összes cseh, román és lengyel nagyvállalat, ám körükben keresve sem találni két számjegyű hozammal kecsegtető részvényt.

Bár az OTP részvényeit hagyományosan nem az miatt vásárolják a befektetők, az első számú magyar bankpapírnak így sincs szégyenkeznivalója a közel 3 százalékos hozammal. 

Különösen a keleti szomszédba áttekintve, mivel a legnagyobb román hitelező, a Banca Transilvania hét év után először nem fizet készpénzes osztalékot, tavalyi profitjának egy részét inkább tőkeemelésre és részvénykibocsátásra fordítja, de kifizetés nélkül maradnak a Societe Generale helyi leánya, a BRD tulajdonosai is. Az ugyancsak a pénzügyi szektort képviselő román befektetési alap, a Fondul Proprietatea részvényei 2,3 százalékos osztalékhozammal forognak.

A lengyel nagybankok egyelőre még adósok az osztalékjavaslattal. Közülük a PZU már jelezte, hogy adózott nyereségének legalább felét tervezi visszaosztani, a PKO Bank és a Bank Pekao pedig a lengyel jegybanktól zöld utat kapott, hogy a 2022-es profit legfeljebb 50, illetve az utóbbi esetében 75 százalékát kifizesse befektetőinek.

A cseh bankok ellenben kifejezetten bőkezűek, a Komercní Banka 60,4, a Moneta Money Bank pedig 8 koronás kifizetést ajánl a befektetőknek, mostani árfolyamon bő 8, illetve 9 százalékos hozammal kecsegtetve. A juttatást ráadásul – a magyar és a lengyel cégekhez képest – egész korán, május végéig kézhez is kaphatják a részvényesek.

Régiós blue chip részvények osztaléka
 

A többségében állami tulajdonú közműcég, a CEZ brutális, 78,4 milliárd koronás (1284 milliárd forintos) korrigált nettó nyereséget ért el tavaly, ez akkora összeg, amelyből akár a teljes Richter csoportot is felvásárolhatná a vállalat. Daniel Benes vezérigazgató rekordosztalékot helyezett kilátásba, a pontos összeg bejelentésére azonban még várni kell. A J&T Banka elemzői papíronként 117 koronás osztalékot valószínűsítenek, ez közel 11 százalékos hozam lenne.

A magyar gyógyszergyártó éppen 5 százalék feletti osztalékhozama nem túl kiemelkedő a térségben, a Magyar Telekom kínálta 7,7 százalékos hozam viszont már illeszkedik a régiós középmezőnybe. A Philip Morris cseh leányvállalata is hasonló megtérülést kínál a dohányipartól nem ódzkodó befektetőknek.

A Mol szektortársai is igazán bőkezű részvényesi juttatást kínálnak a régióban, ami az energiacégek tavaly extrém módon felfutó profitja mellett nem is meglepő. Az OMV Petrom papírjait csaknem 8 százalékos hozamért lehet megvenni, az osztrák anyavállalat ehhez képest csupán 6,5 százalékot kínál, igaz, euróban. A román atomerőműveket üzemeltető Nuclearelectrica és az állami földgázcég, a Romgaz egyaránt mintegy 9 százalékos osztalékhozamért vásárolható.

Ennél valamivel nagyobb hozammal vihetők a közelmúltban a magyar piacon is megjelent PKN Orlen papírjai, a lengyel olajvállalat 5,5 zlotyt utal a részvényeseknek. A Mol lengyel versenytársa ráadásul februárban új, kiszámítható osztalékpolitikát is hirdetett, a részvényenként négyzlotys alaposztalék évente 0,15 zlotyval emelkedik, a garantált alapkifizetés 2030-ra 5,2 zlotyra hízik majd.