A külföldi befektetők egyre jobban érdeklődnek Kínában az Alibaba átszervezési tervei miatt, ami felpörgeti a helyi tőzsdék forgalmát is: az MSCI China index márciusban 4,5 százalékkal emelkedett, szemben a világ részvényeinek mindössze 2,8 százalékos nyereségével, míg a Shanghai SE Composite index több mint két éve legjobb negyedévét zárta, 5,9 százalékos gyorsulással.

Alibaba Offices In Beijing As Alibaba's $32 Billion Day Signals Breakups Ahead for China Tech
Fotó: Bloomberg

Derrick Irwin, az Allspring Global Investments amerikai vagyonkezelő portfóliómenedzsere szerint az Alibaba feldarabolása és az alapító Jack Ma hazatérése a kormány azon törekvésének része, hogy békét köt az üzleti széfárával. Rob Brewis, az Aubrey Capital Management nevű brit székhelyű vagyonkezelő portfóliómenedzsere azt mondta a Reutersnek, hogy a cég idén ismét kínai részvényekbe szállt be, mert bíznak a gazdasági fellendülésben.

Az 1999-ben alapított vállalat évek alatt Kína egyik legnagyobb online cége lett – ez kezdetben a vezetést sem zavarta. A Kínai Kommunista Pártnak 2012 óta van pártbizottsága a vállalatnál, és mintegy kétezer párttag dolgozik az Alibaba alkalmazottjaként. Azonban 2019-ben Peking elkezdett további tisztviselőket beágyazni a nagy technológiai vállalatokba, köztük az Alibabába is, majd fordulat következett. A távol-keleti ország az elmúlt két évben keményen fellépett a technológiai vállalatok ellen, a hatóságok vizsgálatot indítottak az adatokkal való visszaélések és más szabálytalanságok miatt.

A kínai vezetés ugyanis eldöntötte, hogy korlátozza az egyre nagyobb hatalmú magáncégeket.

Jack Ma Ant Group nevű csoportja hatalmas részvénykibocsátásra készült 2020-ban, de Peking felfüggesztette az akciót. A következő évben az Alibaba 2,8 milliárdos gigabüntetést kapott. A milliárdos bírálta Kína szabályozási rendszerét, ami után jobbnak látta, ha visszavonul a nyilvános szerepléstől, a Twitteren 2020 októberben tette közzé az utolsó bejegyzését. Ezután elhagyta a távol-keleti országot is, holléte heves találgatások tárgya volt.

Az Alibaba alapítóját 2021-ben a spanyolországi Mallorca szigetén látták, utána egy hollandiai egyetemre is ellátogatott, hogy a fenntartható élelmiszer-termelésről tanuljon, valamint Prága közelében golfozott. Rövid ideig élt Japánban, valamint Ausztráliában és Thaiföldön is látható volt különböző fényképeken. Március végén az üzletember váratlanul visszatért Kínába. Ezután kiderült, hogy a tervek szerint hamarosan holdinggá alakuló Alibabáról leválasztott hat kulcsüzletág önálló céggé alakul, 

ezek pedig külön-külön léphetnek tőzsdére, hatalmas tőkebevonási lehetőséget biztosítva az újonnan létrejövő vállalatoknak.

Az újonnan életre hívott vállalatok felhőalapú szolgáltatásokkal, kínai e-kereskedelemmel, globális e-kereskedelemmel, digitálistérkép-készítéssel, ételkiszállítással, logisztikával, valamint média- és szórakoztatóipari tevékenységgel foglalkoznak. A felhőben és a logisztikában utazó cégek lehetnek az elsők a tőzsdére lépés folyamatában. Az elemzők szerint a felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó ágazat már az Alibaba részeként is a legdinamikusabban fejlődő szegmensként jeleskedett, így tőzsdei bevezetése iránt fokozott érdeklődés várható.

A néhány hete hivatalba lépő miniszterelnök, Li Csiang reformokat és piacbarát kormányzást ígér, legutóbb arról beszélt, hogy egy sor új intézkedést fognak bevezetni a piacra jutás kiterjesztésére és az üzleti környezet optimalizálására, bár konkrét részleteket nem árult el. Az nagy kérdés, hogy Jack Ma mennyire akarhatja a szétdarabolást, de kétségtelen tény: 

az átalakítás mintául szolgálhat a kínai tech szektornak.

Ezzel megvalósulna a kormány célja, hogy korlátozza az egyre nagyobb hatalmú magáncégeket, miközben nem rontaná, sőt javítaná a versenyképességüket. Így véget érhet a kínai tech szektor vesszőfutása, aminek az üzletember is örülhet.

Ezt tanulhatja Kína a Szilícium-völgytől

Peking katonai terjeszkedése a kínai félvezetők és a hardverek iránti kereslet egyik fő hajtóereje lesz, viszont a cégek nem támaszkodhatnak kizárólag a kormányzati támogatásokra. Az amerikai vállalatok évtizedekkel ezelőtt megteremtették a saját piacukat, a kínai csipgyártóknak is pontosan ezt kell tenniük.