A Deutsche Bank pénteken közölte, hogy megállapodott a Numis, egy londoni székhelyű befektetési bank megvásárlásáról mintegy 511 millió dollárért, amivel a német vállalat a jelenlétét erősítené a brit piacon – írta a Reuters.

Deutsche Bank London HQ Sold for £257 Million to Malaysian Firm The Deutsche Bank AG logo on Winchester House, their offices in London, UK, on Monday, March 27, 2023. Malaysian construction firm Gamuda Bhd. has bought Deutsche Bank AGs soon-to-be-vacated London office for £257 million ($315 million) in one of the Citys biggest property deals this year. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az üzlet a Deutsche számára több mint egy évtizede a legnagyobb akvizíció lenne, és kissé meglepő lépés is a pénzintézettől, amely évekig megszorításokkal és veszteségekkel küzdött.

A tranzakcióra valószínűleg az ad keretet, hogy Németország vezető hitelintézete a 11. egymást követő negyedévben is nyereséget ért el – ugyanakkor 800 munkahely leépítését is kihirdette.

A felvásárlásra a Deutsche visszatérne az értékpapír-forgalmazói piacra, amely a Numis számára fontos üzletág volt Nagy-Britanniában, de amelyből a német bank globálisan kiszállt. A pénzintézet 2019-ben a bank megerősítése érdekében egy radikális átalakítás keretében kivonult a globális részvényértékesítési és kereskedési szektorból, és csak a elemzői, valamint a finanszírozási üzletágat tartotta meg.

A Numis bevételeinek nagy részét az Egyesült Királyságban termeli, és kismértékben van csak jelen az Egyesült Államokban. A 2022-es bevételének mintegy 65 százaléka befektetési banki tevékenységből származott, a többi részvényforgalmazás utáni jutalékokból.

A Deutsche növelni akarja az üzleti tevékenységét Nagy-Britanniában és a tőzsdéken is, a Numis pedig kiválóan illeszkedett mindkét stratégiába 

– mondta Fabrizio Campelli, a bank befektetési részlegének vezetője.

A JPMorgan elemzői azonban bírálták a lépést, ugyanis szerintük az üzlet nincsen összhangban azzal, amit a részvényeseik elvárnak a banktól: kereskedelmi banki típusú stabil jövedelmeket, nagyobb költségközpontúságot és tőkemegtérülést.

A Deutsche Bank árfolyama 1 éves
 

Az üzlet részeként a Deutsche 35 pénzügyi alkalmazottja Londonba fog költözni, hogy csatlakozzon a Numis több mint 300 brit munkatársához. Az akvizíciót, amelynek év végéig le kell zárulnia, továbbra is a londoni bank társ-vezérigazgatói fogják felügyelni, és mindkét név alatt működni fognak.

A Deutsche szóvivője szerint a Numis részvénykereskedési szolgáltatásai Nagy-Britanniában az integráció után nagyrészt változatlanok maradnának.