A csipgyártásban használatos litográfiai eszközöket gyártó holland vállalat, az ASML első negyedéves árbevétele 6,74 milliárd euró volt, ami meghaladta a 6,31 milliárdos elemzői becsléseket. A holland vállalat 1,96 milliárdos adózott nyereségről számolt be, így meghaladta az 1,62 milliárd eurós prognózist.

Jakarta,-,April,05,2023:,Asml,Holding,N.v.,Known,As,Asml
Jakarta - April 05,2023: ASML Holding N.V. known as ASML logo with micrchip background, originally standing for Advanced Semiconductor Materials Lithography. is a Dutch multinational corporation
Fotó: Shutterstock

Az 1984-ben alapított cég közölte, hogy a rendelésállománya 38,9 milliárd eurót tett ki.

Kína az első negyedévben az ASML értékesítésének a 8, a rendelésállományának pedig a 20 százalékát tette ki. Az ASML eszközei iránt továbbra is erős a kereslet, mivel a csipgyártók világszerte jelentős beruházásokat hajtanak végre és sorra építik az üzemeket, így a vállalat jelenleg azzal küzd, hogy kielégítse a megrendeléseket. A cég azzal nyugtatgatja a befektetőket, hogy a vállalat bevételeit hosszú távon nem fogják csökkenteni az amerikai exportkorlátozások, annak ellenére sem, hogy Hollandia is csatlakozott Washington oldalán Kína ellen a technológiai háborúba – írja a Bloomberg.

Az ASML árfolyama 5 éves
 

Az ASML ezt azzal magyarázta, hogy továbbra is szállítanak Kínába, csak nem a legfejlettebb gépeket. A csipgyártó korábban azzal került a hírekbe, hogy egyik alkalmazottja ipari kémkedést végzett Peking javára, beszállítói pedig Kína helyett Délkelet-Ázsiában építenek gyárakat, illetve a meglévőket bővítik a geopolitikai feszültségek miatt.

Amerika nem engedné kínai kézre jutni a tajvani csipgyárakat, inkább porig rombolná őket

Az Egyesült Államok inkább elpusztítaná a TSMC tajvani félvezetőgyárait, mielőtt azok Kína kezébe kerülnének – jelentette ki egy volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Robert O’Brien. A volt tanácsadó a Katapult hadművelethez hasonlította a lépést, amikor Winston Churchill brit miniszterelnök a második világháború idején elrendelte a francia hadiflotta megsemmisítését, miután Franciaország megadta magát Németországnak.