A brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) vizsgálatot indít a Figma Adobe általi felvásárlása kapcsán, a CMA június 30-ig zárja le az első vizsgálati szakaszt. Ha a szerv problémásnak tartja az üzletet, akkor elindítja a mélyrehatóbb és hosszabb második szakaszt.

Vancouver,,Canada,-,Sep,23,2022,:,Adobe,And,Figma
Fotó: Shutterstock

Az amerikai és az uniós trösztellenes hatóságok is elemzik az ügyletet, amelyek kapcsán az Adobe és a Figma közölték: konstruktívan együttműködnek a brit, az amerikai és az uniós felügyeleti szervekkel is. A lépés aláhúzza a szabályozó hatóságok aggodalmát, hogy a kicsi és innovatív cégek kebelezése a nagy technológiai vállalatok által a verseny visszaszorulását eredményezheti – írja a Finanacial Times.

Az Adobe tavaly szeptemberben jelentette be eddigi legnagyobb akvizícióját, amelynek során 20 milliárd dollárért felvásárolja a tervezőszoftvereket gyártó riválisát, a Figmát. Szakértők szerintaz üzlet defenzív jellegű, vagyis az Adobe így védi piaci részesedését, amit azonban a vállalat visszautasított. Az 1982-ben alapított Adobe több tucat szoftvert gyárt, legismertebb terméke a képek szerkesztésére és manipulálására szolgáló Photoshop, és az amerikai cégnek köszönhetjük a PDF-fájlok létezését is.

Vele szemben a 2016-ban alapított Figma kevésbé ismert, de az alkalmazásokat és egyéb technológiai termékeket fejlesztő szoftverfejlesztők és termékmenedzserek körében rendkívül népszerűnek számít. A felfutása a Szilícium-völgy mércéjével is gyors volt: 2018 elején még 115 millió dollárra értékelték a vállalatot, tavaly már 10 milliárd dollárra, az Adobe ajánlata pedig ennek a duplája. Alapítója, Dylan Field munkába menet néhány éve egydolláros kávét vásárolt, most gazdag ember.

A Figma különlegessége abban rejlett, hogy felhőalapú alkalmazás, tehát bármilyen számítógépről és platformról lehetett vele dolgozni anélkül, hogy szoftvereket kellene telepíteni. Ez megkönnyítette azokat a projekteket, amelyekben többen dolgoztak együtt. Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik program nevezhető jobbnak: a csapatmunka terén a Figma erős, míg az Adobe programjai akkor hasznosak, ha a felhasználónak vannak tapasztalatai a cég más termékeivel, amelyeket össze lehet kapcsolni.

A CMA az utóbbi időben bekeményített.

A felügyeleti szerv április végén közölte, hogy blokkolja az Activison Blizzard Microsoft általi felvásárlását, így kútba eshet a videójáték-ipar eddigi legnagyobb üzlete. Ez annak fényében volt meglepő, hogy a hatóság márciusban még azt közölte, hogy az akvizíció nem hátráltatja a piaci versenyt. A döntést követően a Microsoft és a technológiai ágazatban tevékenykedő szereplők úgy nyilatkoztak, hogy a CMA kemény fellépése megfojtja a technológiai beruházásokat és az innovációt az Egyesült Királyságban.

Trösztellenes eljárástól tart a Microsoft: kiveszik az Office csomagból a Teamset

A Microsoft a jövőben nem kötelezi vállalati vásárlóit arra, hogy az Office-szal együtt a Teams alkalmazást is megvegyék. A technológiai óriáscég ezzel próbálja elkerülni, hogy az Európai Bizottság monopóliummal való visszaélés miatt eljárást indítson ellene.