Az idén tapasztalt, világszerte kirívóan magas inflációs környezet befektetők tömegeit késztette a szokásosnál magasabb hozamok keresésére, a legtöbben pedig a fejlődő piacokon találták meg számításaikat. A sok hozamvadász szemében általában peremvidéknek titulált piacok ugyanis az idén a kötvények terén köröket vertek a fejlett országok parkettjeire.

kötvény piac
Fotó: Shutterstock

A Bloomberg gyűjtése rámutatott: a fejlett és a fejlődő piacok kötvényárfolyamai, illetve hozamai közti különbségek egyre csak nőnek az utóbbiak javára. 

Salvador, Nigéria és Törökország bóvli kötvényei egyaránt hatalmasat erősödtek június eleje óta.

A szakértők szerint ennek hátterében az érintett országok várható monetáris politikai fordulata állhat. A Wells Fargo elemzője, Brendan McKenna kiemelte: az ortodox gazdaságpolitikai irányváltás nyomán az leküzdésére ezek az országok minden bizonnyal hamarosan kamatemelésbe fognak, ami látványosan növeli majd az érintett valuták és gazdaságok vonzerejét.

A fejlődő piaci kötvényralit érintő egyik legnagyobb kérdés ugyanakkor az, a fejlett piacok jegybankjai milyen monetáris politikát folytatnak majd a közeljövőben. A legnagyobb kötvénypiac, a Egyesült Államok jegybankjának kommunikációja szerint a Fed szigorítási ciklusa nem ért még végéhez, ahogy az Európai Központi Bank sem zárta ki a további emeléseket – ezek pedig egy ponton megbízhatóságuk nyomán már vonzóbbak lehetnek, mint a kockázatos piacok papírjai.

Az elemzők rámutatnak: a fejlődő piacokra az idei évre korábban előirányzott gazdasági és piaci fellendülésre Kína gyengélkedése miatt nem került sor, a nehéz gazdasági helyzet ugyanakkor a vártnál több államcsődöt idézett elő a feltörekvő országok körében. Ez hatalmas tőkeigényt generált, amit az érintett országok magas hozamú kötvények kibocsátásával orvosoltak – a szigorodó kamatkörnyezet ugyanakkor tovább pumpálhatja ezek hozamát, a befektetők pedig ezt megelőlegezve igyekeztek lecsapni ezekre az eszközökre az elmúlt hetekben.

A növekvő kereslet erősödő árfolyamot kölcsönzött a kötvényeknek, így a hozamvadászokon túl a kereskedők is profitálni tudtak a ralin.

El Salvador dollárkötvényeinek árfolyama 13,1 százalékkal emelkedett júniusban, de Argentína adósságának 11,1 százalékos, és Tunézia kötvényeinek 9,8 százalékos erősödése sem maradt el sokkal a dobogó első fokától.

Tovább gyengül a líra, de egy héten belül érkezhet a monetáris politikai fordulat

Az egyhetes repokamatok százszázalékos emeléséről határozhat jövő csütörtökön a török jegybank monetáris tanácsa, ezzel a központi bank saját felmérése szerint a jelenlegi 8,5 százalékról 17-re emelve az egyik irányadó kamatot, az optimizmus pedig már-már meg is látszik: múlt héten külföldi befektetők 287 millió dollár értékben vásároltak török részvényeket és kötvényeket, amire december óta nem volt példa.

A fejlődő gazdaságok vonzerejét növelheti az is, hogy az elemzők szerint ezen országok részvénypiacai is lenyomhatják a jövőben a fejlett parketteket, főként India és Kína pénzügyi-, illetve energiaszektorára hívva fel a figyelmet.