Az Amerikából kiinduló, de rohamos gyorsasággal a teljes világra áthúzódó bankpánik közepes és hosszú távú következményeit egyelőre még csak emészti a piac, ennek egyik legfőbb oka az, hogy a világgazdasági szempontból is kiemelten fontos amerikai kamatdöntés még nem történt meg a félelemek elhatalmasodása óta – a Fed azonban szerdán dönt, és akárhogy is dönt, azt a teljes világ meg fogja érezni.

Emerging,Markets,Road,Sign
Fotó: Shutterstock

Az amerikai kamatszint ugyanis azon túl, hogy meghatározza a kölcsönhöz jutás költségeit, a dollár erejére is jelentős hatást gyakorol – annak megkerülhetetlen világpiaci szerepén keresztül pedig áttételesen a teljes világgazdaságra hatással van. A Fed döntését egyelőre a szokásosnál jóval nagyobb bizonytalansággal próbálja árazni a piac: jelenleg a 25 bázispontos emelés tűnik a legvalószínűbbnek, de nemrég még az 50 bázispontos verzió volt a befektetők kedvence.

A kamatemelési szünet forgatókönyvét jelenleg 14 százalék alatti eséllyel árazza a piac, de a bankpánik kezdetén járt ez a sansz 70 százalék környékén is.

Az amerikai pénzügyi rendszer jövőjét övező ilyen fokú bizonytalanság és véleményváltoztatás ritka: ez pedig a fejlődő piacok megítélésében is élesen visszaköszön. A befektetők között ugyanis egyelőre nincs konszenzus arról, Amerika merre halad tovább, így abban sem tudnak megegyezni, jó ötlet-e a fejlődő piacokra tenni.

Ezek a gazdaságok ugyanis hatalmas mértékben függenek Amerikától , sok esetben mint kereskedelmi partner, de ennél sokkal alapvetőbb szinten annak fizetőeszköze, a nemzetközi alapegysége, a dollár miatt. A Fed esetleges kamatemelése ugyanis erősíteni fogja a dollárt, ami gyengíti más országok devizájának az árfolyamát, arról nem is beszélve, hogy a dollárban fennálló devizaadósságok törlesztését is drasztikusan képes drágítani – ez pedig sok fejlődő gazdaság számára egyet jelenthet a fizetésképtelenséggel.

A nemfizetés kockázatait egyre erőteljesebben árazza is már a piac.

A gyengülő helyi devizák és a globális bizonytalanság csökkenti a befektetési vágyat, elijeszti a nemzetközi tőkét, és akár az összeomlás szélére is sodorhat egyes gazdaságokat. Tunézia államkötvényeinek CDS-felára, azaz a csődbiztosítási prémiumnak hívott eszközének értéke soha nem látott magasságba szökött a napokban, több mint 40 százalékot növekedett február vége óta. 

Egyiptom dollárkötvényei esetén ugyanez a felár történelmi csúcsokat ostromol, Bolívia államkötvényei bóvli besorolásba csúsztak, míg Pakisztán jövő áprilisban lejáró 1 milliárd dolláros állampapír állományához 59 százalékos diszkonttal lehet hozzájutni.

A Wall Street legnagyobb bikái azonban most kezdenek igazán bevásárolni.

Álláspontjuk szerint ugyanis a mostani zuhanás, ami letarolta a fejlődő piacok egy részét, legalábbis részben annak köszönhető, hogy a globális befektetői köröket teljes mértékben átjárta a pánik a bankcsődök következtében felélénkülő amerikai recessziós félelmek nyomán, ami a kockázatosabbnak vélt (így a fejlődő piaci) eszközök (alapok és kötvények) esetében hisztérikus tőkekivonásban nyilvánul meg.  

A piacon most egy májusban tetőző amerikai kamatpályával számolnak, ami ugyan átmeneti dollárerősödést hozhat, de már negyedéves közelségbe hozza az amerikai valuta támaszának meggyengülését, jó eséllyel pozitív hatást fejtve ki a fejlődő piacokra.

A 3,5 ezermilliárd dollárt kezelő State Street Corporation stratégája, Daniel Gerard szerint a félelmek alábbhagyásával párhuzamosan ismét megnő majd a fejlődő piaci részvények szerepe a befektetési portfóliókban, amelyek jelenleg alulsúlyozottak. Azt azonban érdemes kiemelni, hogy 

a fejlődő piacokat már a bankpánik előtt is érte csapás az idén, például a teljes Indiát megrengető Adani-botrány

amely sok nagybefektetőt már akkor hasonló kitettségeinek csökkenésére sarkalt, tovább vágva az egyébként is alulárazott részvények értékét. 

A részvénypiaci optimizmus ugyanakkor a kötvénypiacra már nem terjed ki: a JPMorgan elemzői szerint már „bezárult az a taktikai időablak”, amelyen belül érdemes volt kötvényeket venni, így ők is a részvénypiaci befektetéseket preferálják. A világ legnagyobb vagyonkezelője, a UBS véleménye az, hogy

a növekedési kilátások sokkal jobbak jelenleg a fejlődő piacokon, mint a fejletteken, így ők a feltörekvő országok részvényeiből, és dollárkötvényeikből  egyaránt felülsúlyozott

pozíciókat tartanak fenn, míg az amerikai részvénypiaccal kapcsolatosan inkább alulsúlyoznak. A Morgan Stanley még ennél is konkrétabb stratégiát követ: a fejlődő piacok közül is Ázsiát tekintik a legjobb terepnek a felfelé mutató potenciált tekintve. Álláspontjuk mögött számos érvet felsorakoztatnak: ilyen az ázsiai térségre jellemző erős belföldi kereslet fennállása, a bőségesen rendelkezésre álló likviditás, a viszonylag stabil GDP-arányos államadósságok, illetve a nyugati társaihoz képest enyhe monetáris politika – ezek pedig együttesen szerintük elfojtják a lefelé mutató kockázatokat.

A Morgan Stanley elemzői ugyan számolnak szigorítással az ázsiai pénzügyi rendszerekben is, véleményük szerint az amerikai és európai jegybankok szintjére ez közel sem fog felérni.

Hullámzó teljesítményt hoztak a fejlődő piacok a közelmúltban.

Az MSCI fejlődő piacok teljesítményét követő indexének alakulásán három fő szakaszt látunk élesen elkülönülni: októberig ezek a piacok is alaposan megérezték a globális gazdasági vesszőfutást, majd a kínai újranyitással onnantól kezdve elindult egy éles felívelés – ami egészen január 24-ig, az Adani-botrány kirobbanásáig ki is tartott, azóta pedig még nem volt képes talpra állni a mutató. 

A fejlődő piacok jövőjét tekintve a Fed szerdán esedékes kamatdöntése után már minden bizonnyal tisztább képet láthatunk majd – a bankpánik elhatalmasodásának azonban lehet még ehhez egy-két keresetlen szava.