A Sony megállapodást kötött a Microsofttal: az egyezség értelmében az Activison Blizzard felvásárlása után a Call of Duty (CoD), a világ egyik legnépszerűbb számítógépes játéka továbbra is elérhető lesz a PlayStation konzolokon. Az alku további részleteit nem hozták nyilvánosságra az érintett vállalatok, de a redmondiak korábban 10 éves távra kötöttek hasonló licencszerződéseket. Phil Spencer, a Microsoft játékdivízióért felelős igazgatója azt is közölte Twitteren, hogy az akvizíció után a CoD több platformon lesz elérhető, mint korábban.

Kharkov,,Ukraine,-,January,19,,2021:,Microsoft,And,Activision,Blizzard
Fotó: Shutterstock

Az Activision Blizzardot tavaly januárban több mint 69 milliárd dollárért felvásárolta a Microsoft, de az ügyletet a trösztellenes eljárások és a versenytársak ellenkezése miatt nem sikerült lezárni. Bár a redmondi óriás azzal nyugtatta a riválisait, hogy a birtokába jutott játékok nem lesznek Xbox- és Windows-exkluzívak, ezt többen kétségbe vonták. A Sony, a Nintendo, az Nvidia és mások azzal vádolták a vállalatot, hogy az Activison Blizzard-sikertermékek, például a CoD az üzlet lezárulása után más platformokon nem lesznek elérhetők.

Az amerikai cég igyekezett leszerelni a kritikusokat, ezért felajánlotta a versenytársaknak, hogy az ügylet után mindenhol játszható marad a CoD, valamint a cég összes terméke. A Microsoft több szereplővel (Nvidia, Nintendo, Ubitus, Boosteroid) is 10 évre szóló licencszerződést kötött. A brit trösztellenes hatóság (CMA) áprilisban váratlanul blokkolta a felvásárlást, ami ellen fellebbezett a vállalat. A CMA legkésőbb augusztus végén hoz végleges döntést, 

a Sonyval történő kiegyezés pedig megnyugtathatja a felügyeleti szervet.

Az EU már rábólintott a felvásárlásra, ahogy a japán felügyeleti szerv is. Az Egyesült Államokban az amerikai versenyhivatal néhány hete a bírósághoz fordult, és elérte, hogy a testület ideiglenesen blokkolja az üzletet, amíg az FTC házon belül megvizsgálja a felvásárlást. A múlt héten azonban a Microsoft többször jogi csatát nyert, legutóbb péntek este egy amerikai fellebviteli bíróság utasította el az időleges blokkolás meghosszabbítását.

Szakértők szerint a Microsoftnak nem éri meg korlátozni a CoD elérhetőségét, már csak azért sem, mert a játékból több példányt adnak el a Sony konzolokra, mint az  Xboxokra, így végső soron nem érné meg a felvásárlás. Maga Phil Spencer, a Microsoft játékdivízióért felelős igazgatója is arról beszélt augusztusban, hogy a jövőben egyre kevesebb exkluzív program jelenhet meg, mivel egyre kevésbé éri meg csak egy platformra játékot készíteni.

A hatóságok célkeresztjébe került a ChatGPT

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálatot indított a ChatGPT mögött álló OpenAI ellen, mondván, az megsértette a fogyasztóvédelmi szabályokat. A hivatal ezért a héten egy 20 oldalas kérvényt küldött a vállalkozásnak arról, hogy az hogyan kezeli a generatív mesterséges intelligenciában rejlő veszélyeket. Az FTC arra szeretne fényt deríteni, hogy az OpenAI tisztességtelenül járt-e el, és megsértette-e a fogyasztók jó hírnevét.