A belga titkosszolgálat (VSSE) két évvel a megnyitása után is folyamatosan figyeli az Alibaba európai logisztikai központját, ami a 195 ezres vallon nagyváros, Liège repülőtéren található. A hírszerzés a lehetséges kémkedési vagy beavatkozási tevékenységek felderítésén dolgozik. Az egyik vizsgált terület az érzékeny gazdasági információkat összegyűjtő szoftverek, amelyek visszaélésre alkalmasak.

Aerial photo shows the Cainiao Network Global Headquarters in Hangzhou City, east China's Zhejiang Province, 10 May, 2023. (Photo by Long Wei / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
A Cainiao globális központja Hangcsouban. Az Alibaba egységei közül ő léphet elsőként a tőzsdére.
Fotó: Long Wei / ImagineChina / AFP

A VSSE forrásai elárulták a Financial Timesnak: az e-kereskedelmi óriást azért figyelik, mivel a kínai cégeknek meg kell osztaniuk adataikat a kínai hatóságokkal. A szolgálatok szerint Pekingnek megvan a szándéka és a képessége, hogy ezeket az adatokat „nem kereskedelmi célokra” használja fel. Már a telephely megnyitása előtt elhangzottak a kémkedéssel kapcsolatos vádak, amit a világ második legnépesebb országa visszautasított.

A vállalat még 2018-ban írt alá megállapodást a belga kormánnyal egy e-kereskedelmi kereskedelmi központ megnyitásáról, amelyet a logisztikai részlege, a Cainiao működtet. A Liège városában található telephely az egyetlen európai logisztikai hub, amit az Alibaba üzemeltet. A cég 100 milliót költött a projektre és akkor tárt karokkal várták a beruházást, mivel segítette Vallónia küszködő gazdaságának fellendítését.

Főleg az AliExpress e-kereskedelmi platformon keresztül közvetlenül az európai fogyasztóknak értékesített árukat kezelik itt. A geopolitikai feszültségek miatt azonban megváltozott hangulat a kontinensen: Vincent Van Quickenborne, Belgium igazságügyi minisztere az FT-nek azt mondta, hogy az Alibabával folytatott korai tárgyalások egy korábbi időszakban történtek, most viszont átvilágítják a kritikus infrastruktúrába történt külföldi befektetéseket.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az Alibaba idén bejelentette, hogy hat, egymástól független vállalatra osztja fel magát, amelyeket külön-külön vezethetnek be a tőzsdére. Önálló cégbe szervezik a felhőalapú számítástechnikát, a kínai e-kereskedelmet, a globális e-kereskedelmet, a digitális térképezést és ételszállítást, a logisztikát, valamint a médiát és a szórakoztatást. Elsőként éppen a Cainiao léphet tőzsdére.

Véget érhetett Kínában a tech szektorban zajló boszorkányüldözés

Az Ant Group és társai hatalmas pénzbüntetésével egy korszak lezárult, és a világ második legnagyobb gazdaságának technológiai szektorát sújtó drákói szigor enyhülhet a közeljövőben. Ezt a feltételezést valószínűsítette a hatóság közleménye is. Ám az éveken át tartó csuklóztatással okozott kár óriási, és a befektetői bizalom helyreállítása éveket vehet igénybe.