A Waberer’snél azzal számolnak, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik, miközben árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye a tavalyi közel duplájára emelkedik – derül ki a cég frissített stratégiájából, melyet csütörtökön mutatott be a vállalat.

Korszerűsítik a Waberer's járműflottáját is. Fotó: Waberer’s

Az európai szinten már most is meghatározó társaság a jelentős növekedést további beruházásokkal, akvizíciókkal, infrastruktúrafejlesztéssel, tevékenységének diverzifikációjával, szolgáltatásai között pedig a hozzáadott érték növelésével tervezi elérni.

A Waberer’s a stratégia megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatósági szempontokra, miközben fokozni kívánja tőkepiaci aktivitását is.

Növekedést tervez a cég mindhárom üzletágában

A tervek szerint a jelenleg közel 250 ezer négyzetméter raktárkapacitással, 2900 tehergépjárműből álló modern flottával és 6 ezer munkavállalóval rendelkező csoport 2027-re a tavalyi 676 millióról 72 százalékkal, 1,2 milliárd euróra növelné árbevételét, miközben üzemi eredménye (EBIT) 33 millióról 82 százalékkal, 61 millió euróra emelkedne.

Ezzel új fokozatba kapcsolhat a 2020-ban megvalósított sikeres üzleti modellváltást követő, 2021-ben indult dinamikus növekedés.

A 2021-ben meghatározott, korábbi stratégiai célok jelentős része mára teljesült, azok eredménye a 2023-as gazdálkodási számokban jól látható

– emelte ki Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette, „ma a Waberer’s csoport Európa meghatározó, saját flottával rendelkező közúti logisztikai vállalata és Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója. Ezen erős alapokra építve, a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett vállalat célja, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon teljes körű, ügyfélközpontú és fenntartható szolgáltatási portfólióval.”

A stratégiában meghatározott célok szerint a Waberer’s három üzletága közül a szerződéses logisztika szegmensben a csoport jelentős fejlődést tervez a hazai infrastruktúra, diverzifikáció és regionális növekedés terén egyaránt. Cél a saját tulajdonú raktárkapacitás növelése, hosszabb távon az országos lefedettség elérése, a régiós pozíciók kiépítése, valamint kulcsprioritás a magas hozzáadott értékű szolgáltatások növelése.

A tervek között szerepel, hogy az üzletág a diverzifikáció jegyében regionálisan is kiterjeszti szolgáltatásait és új, specializált logisztikai szegmensekben is megjelenik.

A fuvarozás és szállítmányozás üzletág az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fordít a magasabb marzsot biztosító értéknövelt szolgáltatásokra, miközben működési rugalmasságát is fokozza a szállítmányozási, azaz az alvállalkozók segítségével végrehajtott szolgáltatási tevékenység súlyának növelésével.

A még hatékonyabb üzemeltetés érdekében tovább korszerűsítik a járműflottát, a specializált szolgáltatások árbevételét növelik, továbbá emelik a multimodális szolgáltatások arányát, így például fejlesztik a vasúti szállítási képességüket is.

A Waberer’s csoport biztosítási üzletága esetében a meglévő értékesítési csatornák és a termékportfólió bővítését, valamint további digitalizációs fejlesztéseket tűztek ki célul, emellett pedig vizsgálják a piaci konszolidációs lehetőségeket, illetve a regionális piacra lépés lehetőségét is.

A Waberer’s elkötelezett a tőzsdei jelenlétének fokozása mellett

Barna Zsolt a Waberer’s csoport terveivel kapcsolatban elmondta, hogy a stratégiai célokat organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni.

Kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, így a magyar prémium kategóriájában jegyzett vállalat az ESG-szempontokat figyelembe vevő befektetők számára is még kedvezőbb ajánlatot kínál. A stratégia alapján a vasúti és intermodális szállítás arányának növelésével fejlesztik zöldszolgáltatásaikat, valamint zöldberuházásokkal és energiahatékonysági intézkedésekkel csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

 

A csoport a kitűzött célok alapján képzésekkel, a munkakörülmények további javításával még vonzóbb munkahelyet kíván teremteni, csoportszintű ESG-irányítás kialakítására törekszik, valamint kihasználja a zöldfinanszírozási lehetőségeket.

A Waberer’s elkötelezett a tőzsdei jelenlétének fokozása mellett. 

Cél a részvények forgalmának és likviditásának növelése, továbbá az elemzői lefedettség növelése, régiós elemzőházak bevonása.