Kifejezetten jó évük lesz jövőre az európai részvényeknek, az átfogó Stoxx 600 index 7 százalékkal erősödhet a következő 12 hónap során – mutatott rá a Goldman Sachs.

European,Union,Flags,On,Blue,Sky,Background, 
részvény
Jó évük lehet az európai részvényeknek jövőre.
Fotó: Shutterstock

A befektetési bank elemzése szerint az európai háztartások vásárlóereje nagyot nőhet jövőre, mivel az az előzetes várakozásoknál nagyobb mértékben csökkenhet, reálbér-növekedést idézve ezzel elő. Hozzáteszik: a pénzromlás ütemének javulása a jegybanki kamatcsökkentéseket is elősegítheti, amivel párhuzamosan a recessziós veszélyek is halványulni kezdhetnek majd.

Amennyiben az európai gazdasági visszaesés várakozásainknak megfelelően háttérbe húzódik és a hosszú oldali kötvényhozamok is kisimulnak, az európai részvények minden bizonnyal jól teljesítenek majd jövőre is

– fejtette ki Sharon Bell, a Goldman elemzője.

A vállalat előrejelzése szerint a Stoxx 600 index jövőre 7 százalékkal 480 pontig menetel majd, ugyanakkor ezzel sem éri majd el a 2022. januári csúcspontját. Az idei jó teljesítmény mögött elsősorban a jegybanki monetáris szigor oldódásával kapcsolatos befektetői várakozások és recessziós kilátások javulása húzódik meg.

A Stoxx 600 index alakulása 5 év
280 és 480 pont közt minden megjárt a Stoxx index a Covid-válság kirobbanása óta.

A Goldman elemzői szerint az európai részvények értékeltsége jelenleg jelentős diszkontot képvisel az amerikai tőzsdén jegyzett társaihoz képest, mely minden bizonnyal fennmarad a közeljövőben is.

Az értékeltségek közti különbözet véleményünk szerint a gyengébb európai gazdasági növekedési kilátások és a magasabb kockázati prémiumok miatt állhat fenn. Az árazások ugyanakkor rámutatnak: az európai papírok értékeltsége már beárazta a fennálló kockázatokat

– áll a jelentésben. 

Az elemzők szerint nem valószínű, hogy a tőkeáramlás egyenlege pozitívba fordulhat jövőre az európai parketten, lévén az elmúlt két évet negatívban zárták a piacok, továbbá a biztos befektetéseken, például az amerikai államkötvényeken elérhető hozamok minden bizonnyal elszipkázzák majd a tőkét az öreg kontinensről. 

Az európai részvények első számú vásárlói jövőre is minden bizonnyal az európai befektetők lesznek, azon belül pedig a sajátrészvény-visszavásárlási programok is támasztják majd az árfolyamokat. A recessziós veszélyek halványulása és a vállalati felvásárlások esetleges felpörgése azonban pozitív kilátásokat hordoz a piac számára.