Közel 90 százalékkal, a másfél évvel ezelőtti csúcspont mintegy tizedére esett az NFT-k piacán mért kereskedési volumen az idei harmadik negyedévben, tragikus összképet festve ezzel az egykoron a világ egyik legfelkapottabb tőkepiaci szegmensének helyzetéről. Az elmúlt három hónapban mindössze 1,39 milliárd dollárnyi tokenizált kép cserélt gazdát – nagyságrendekkel maradva el ezzel a 2022 elején mért 12,6 milliárd dolláros forgalomtól.

Bored,Ape,Nft,Digital,Art,Collection,Seen,On,Tablet,Screen, 
NFT,
Megrokkant az NFT-k piaca az elmúlt másfél évben.
Fotó: Shutterstock

A szegmens hanyatlására a leglátványosabban a Bored Ape Yacht Club majmos képein keresztül nyerhetünk betekintést: az NFT-piaccal szinte egybeforrt kollekció legolcsóbb darabjaiért 2022 májusában, a befektetői érdeklődés csúcspontján 268 ezer dollárt kellett kifizetni, ma azonban már ennek töredékéért, mindössze 56 ezer dollárért beléphetünk az unatkozó majmok büszke tulajdonosai közé.

A tágabban vett NFT-piac mélyrepülése azonban messze eltörpül a majmos képek forgalmi visszaesése mögött: 2021. augusztus 28-án, egyetlen nap leforgása alatt közel 54 millió dollárnyi emberszabású-token cserélt gazdát, míg idén október teljes egészében mindössze 23 millió dollárnyi forgalmat bonyolítottak le – a Bored Ape-gyűjtemény pedig már csak a hetedik helyre fér fel a kollekciók népszerűségi sorrendjében.

NFT And Cryptocurrencies Photo IllustrationsCryptoPunks collection in OpenSea displayed on a phone screen and NFT logo displayed on a screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 19, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)CryptoPunks collection in OpenSea displayed on a phone screen and NFT logo displayed on a screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 19, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto)
Fotó: Getty Images

 

Mik is azok az NFT-k?

Az NFT-k létjogosultságát sokan már a szegmens létrejöttekor erősen vitatták: a non-fungible tokenek, azaz nem helyettesíthető zsetonok ugyan sok esetben csillagászati összegekért cserélnek gazdát, az azokon szereplő képek, műalkotások vagy akár újságcikkek tulajdonjogát a vevők az NFT megvételével nem szerzik meg – csupán az arról készült felett rendelkeznek ezek után, de mivel azok általában szimpla jpg formátumban, szabadon elérhetően szerepelnek az interneten, bárki letöltheti és felhasználhatja őket a jövőben, és a valódi tulajdonoson kívül senki még csak azt sem fogja tudni, hogy nem is az övé az érintett token.

Újabb pert indítottak a Sotheby’s aukciósház és hírességek ellen az unatkozó majmos képek miatt

Tovább dagad az NFT-botrány. Befektetők egy csoportja módosításokkal is perli azokat a cégeket és hírességeket, akik 2021-ben részt vettek a Bored Ape Yacht Club NFT-k népszerűsítésében. A nem helyettesíthető tokenek jelenleg 52 ezer dollárt érnek, miközben tavaly májusban még 400 ezer dollár fölött volt az értékük. A felperesek megtévesztéssel vádolják a promócióban részt vevőket.

Az NFT-ket az őrület csúcspontján hírességek és celebek tömegei vásárolták és hirdették közösségimédia-felületeiken, jelentős mértékben hozzájárulva a piac felfutásához. 

Los Angeles Exteriors And Landmarks - 2022LOS ANGELES, CA - AUGUST 07: General view of graffiti under the 6th Street Viaduct bridge, depicting a Bored Ape Yacht Club NFT on August 07, 2022 in Los Angeles, California.  (Photo by AaronP/Bauer-Griffin/GC Images)
Fotó: Getty Images

A szegmens mostani pangása ellenére azt nem lehet mondani, hogy teljesen nyom nélkül múlt volna el a digitális eszközök forradalmát jelentő rali: egy, a BBC-nek nyilatkozó korai NFT-befektető például közel ezerszeres profitot csinált 200 dolláros befektetett tőkéjén, miközben rámutatott, ha a fellángolás csúcsán ad túl tokenizált javain, ennek az összegnek akár tízszeresét is zsebre tehette volna.