Elérte a 42 ezer dollárt a árfolyama az elmúlt órákban (majd visszapattant), a kriptopiaci hangulatindex pedig több mint két éve nem látott magasságba, messze a kapzsiságot jelentő tartományba szökött ezzel párhuzamosan. A raliból az ether is kivette a részét, a második legnagyobb digitális deviza 8,3, míg a Coinbase kriptotőzsde tokene 15,5 százalékot erősödött az elmúlt öt napban.

Close,Up,Of,Metal,Shiny,Bitcoin,Crypto,Currency,Coins,On
Másfél éves csúcson a bitcoin, továbbra is optimisták a befektetők.
Fotó: Shutterstock

A kriptopiac felfutása főként azoknak a befektetői várakozásoknak köszönhető, miszerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) még januárban jóváhagyja majd az első, közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-et, dollármilliárdos nagyságrendű tőkebeáramlást idézve elő ezzel az alternatív devizapiacon. 

A bitcoin erősödésében azonban a várakozások szerint áprilisban esedékes blokkjutalom-felezés is szerepet játszik: a 840 ezredik kibányászott blokkot követően ugyanis automatikusan megfeleződik majd az egységnyi munkáért kapott tokenek száma – ezek az alkalmak pedig a múltban rendre az aktuális történelmi árfolyamcsúcsok megdöntését vetítették előre.

A kriptopiaci optimizmust könnyedén lehetne erősen eltúlzottnak is titulálni: a szegmens túlfűtöttségét mérő hangulatindex ugyanis 2021 novembere óta nem járt a maihoz mérhető magasságokban, belengetve ezzel egy lehetséges közelgő korrekciót, ahogy a befektetők optimizmusának egy másik lába, a monetáris lazítási kampányok a korábban vártnál előbbre húzódó kezdetével kapcsolatos kilátások is messze állnak a biztostól – a Fed és az EKB vezetői ugyanis rendre igyekeznek hűteni a befektetők ilyen irányú várakozásait, egyre kevesebb sikerrel.

Egyszerre döntött rekordot az arany és a bitcoin, alaptalanul lelkesednek a befektetők

Korai kamatvágással számolnak a befektetők, míg a jegybankárok ennek pont az ellenkezőjéről beszélnek. Az arany soha nem ért még ennyit, a bitcoin másfél éves csúcsra ugrott.

150 százalékot menetelt az idén a bitcoin árfolyama

Az elmúlt évek árfolyammozgásait vizsgálva kijelenthető: az általában rapszodikusan alakuló decemberi teljesítmény helyébe az idén az elemzők és a piacok egyaránt egy kiegyensúlyozottabban emelkedő árfolyamot várnak az év utolsó hónapjára, míg a januárt az elmúlt négy évből háromszor pluszban zárta a kurzus, így a befektetőknek mindezek alapján akár még igazuk is lehet.