Magyar gazdaság

Svájcban tojást, Dél-Koreában pedig krumplit ne vegyen! Őrült árak világszerte

A tojás majdnem duplájára drágult az egy évvel ezelőtti szinthez képest, miközben a krumpli is 50 százalékkal többe kerül. Hogy a lakosság minél szélesebb része jusson hozzá elérhető árú termékekhez, a magyar kormány november 10-től ársapkát húzott erre a két termékre is. A tojást és a burgonyát a szeptember 30-i áron rögzítik, az intézkedés az év végéig biztosan kitart. Magyarországon nemzetközi összehasonlításban nagyjából a középmezőnyben van ezeknek a termékeknek az ára.

Világszerte óriásit drágult a krumpli és a tojás is. A kormány november 9-én kiterjesztette az árstopot két további termékre, hogy ezzel védjék a szélesebb körű társadalmat az inflációs hatásoktól. Az ársapkát éppen a burgonyára és a tojásra húzta rá a kormány, az erről szóló kormányrendelet november 10-én lépett hatályba.

Budaörs 2022.05.02.
Tesco Budaörs
foto: Móricz-Sabján Simon/VG
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Ahogy arról már írtunk, az üzleteknek nehéz volt egyik napról a másikra alkalmazkodni a új szabályokhoz, különösen azért, mert a közlönyben csak az esti órákban jelent meg a rendelet, amikor a boltok többsége már bezárt.

Miért éppen a tojás és a burgonya?

Feltételezhetően a kormány célja az, hogy a lakosság minél nagyobb része férjen hozzá alapvető élelmiszerekhez, miközben az árak folyamatosan emelkednek a globális hatások miatt. A tojás majdnem duplájára drágult az egy évvel ezelőtti szinthez képest, miközben a krumpli is 50 százalékkal többe kerül.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az árat a 2022. szeptember 30-i állapot szerint rögzítik legalább az év végéig. A tárcavezető hozzátette, hogy ezzel a döntéssel

a tojás nagyjából 25 forinttal kerülhet kevesebbe, a krumpli ára 10 százalékkal mozdulhat lefelé.

A miniszter azt sem zárta ki, hogy a jövőben további termékekre terjesztik ki az árkorlátozást. A két termék frissen rögzített ára a kormány várakozásai szerint 0,1-0,2 százalékponttal mérsékelheti az inflációt.

Mennyibe kerül a tojás és a krumpli Magyarországon kívül?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 10 darab tojás ára 2022 szeptemberében 723 forint volt, majd októberben 899 forintig drágult. 2021 szeptemberében viszont még csak 462 forintot kellett fizetni 10 darab tojásért.

A Numbeo adatai szerint (az oldal a globális megélhetési költségekről vezet adatbázisokat) ezzel az árral a 61. helyen állt Magyarország az egész világon. Hozzá kell tenni, hogy a Numbeo nem 10, hanem 12 darabra számolja a tojást a statisztikában. Ennek alapján az oldal szerint 12 darab tojás szeptemberben majdnem 754 forint volt Magyarországon. 

Globálisan a legtöbbet Svájcban kell fizetni 12 darab tojásért, 2319 forintot kell a kasszáknál hagyni. 

A második helyen áll Izland 2017 forinttal, a dobogó harmadik fokán pedig Új-Zéland található 1616 forinttal. A Numbeo 105 országot összesítő listájának legvégén India áll, ahol 12 darab tojásért mindössze 371 forintot kell fizetni.

A krumpli esetében az ársapkás kései burgonyából egy kilóért szeptemberben 352 forintot, októberben 380 forintot kellett fizetni Magyarországon.

A Numbeo adatai szerint 

a krumpli Dél-Koreában a legdrágább. 

Egy kilóért 1362 forintot kérnek az üzletekben. Puerto Rico a második ezen a listán 1299 forinttal, a harmadik helyen Japán áll, ahol egy kiló burgonya 1239 forintba kerül. A 105 országot tömörítő lista szerint szeptemberben a legolcsóbban Bangladesben lehetett kapni krumplit, ott mindössze 104 forint volt egy kiló kolompér. A Numbeo burgonyát összesítő listáján Magyarország szeptemberben a 65. helyen állt 352 forinttal.

Ha csak Európát vizsgáljuk, akkor 39 ország adatai összesítve az látszik, hogy a szeptemberi árak alapján Magyarországon a 31. legdrágább volt a tojás. A krumpli esetében a 39-es listán a 21. helyen áll Magyarország.

Mit hozott és mit vitt eddig az árstop? – érkezik az inflációs adat és a kormánybejelentés

A az üzemanyag, a kamatok és az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása után a kormány néhány óra múlva újabb termékre vezethet be hatósági árat. Az így is az egekben van, a KSH hamarosan publikálja a friss adatot. Adja magát a kérdés, hogy vajon mekkora lenne a drágulás árstopok nélkül.

 

krumpli tojás ársapka
Kapcsolódó cikkek