Magyar gazdaság

Az árstop kivezetése ugrasztotta meg az inflációt, a forint erősödése lejjebb kell, hogy tolja

Decemberben 24,5 százalékkal voltak magasabbak Magyarországon a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Az infláció tovább gyorsult az év végén, de az adatok jóval kedvezőbbek lettek az elemzők várakozásainál. Mutatjuk, miért.

A pénteken megjelent magyar inflációs adat alapján decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, és az éves drágulás gyorsulását szinte teljes egészében az magyarázza, hogy megszűnt az üzemanyagok árstopja. Egy hónap alatt 1,9 százalékkal nőttek az árak, 2022-ben összességében 14,5 százalék volt a drágulás – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Hand holding shopping list in market
infláció
A benzinárstop kivezetése és a külső inflációs adatok is befolyásolták a hazai áremelkedést
Fotó: James Braund

1,7 százalékpontot az üzemanyag-ársapka megszüntetése okozott, és e hatás jelentős része a mostani adatokban már megjelent. Ezt leszámítva az éves alig nőtt volna, és havi szinten is csak minimális lett volna az árak drágulása

– kommentálta a friss adatokat Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője.

A vártnál kedvezőbb decemberi adat kapcsán elmondta, hogy az infláció alakulásában ebben a hónapban az üzemanyagok ársapkájának kivezetése mellett a forint erősödése, a csökkenő kereslet, illetve a visszaeső importált pénzromlás játszhatta a fő szerepet.

Az árstop kivezetése januárban is hat

Suppan Gergely szerint mivel a hatósági üzemanyagárak kivezetésének hatása decemberben csak részben jelentkezett, a teljes hatás a januári inflációban jelenik meg, emiatt januárban kismértékben tovább gyorsulhat az infláció.

A következő hónapokban azonban a bázishatások miatt az infláció eleinte fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére számítunk

– vélekedett a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Itt a friss inflációs adat: az elemzők sokkal nagyobb drágulásra számítottak!

Decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy esztendőben a háztartási energia és az élelmiszerek ellenértéke emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9, 2022-ben pedig átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A forint erősödésének segítenie kell

A szakértő hozzátette, hogy a forint erősödése és a nyersanyagárak csökkenése miatt a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése érdemben csillapodhat.

A 25 százalék fölötti inflációs várakozásnál mérsékeltebb pénzromlás az élelmiszerárakra vezethető vissza Németh Dávid szerint.

Az élelmiszerek okoztak meglepetést azzal, hogy havi szinten nagyjából csak 2 százalékkal drágultak, ehhez hasonlóan alacsony havi áremelkedés a múlt év első hónapjaiban volt

– emelte ki a a K&H vezető makrogazdasági elemzője, hozzátéve, hogy januárban tovább nőhetnek a fogyasztói árak, főként az üzemanyagárak miatt.

Az év első hónapjában 25 százalék körül lehet az infláció az elemző szerint. 2023 első felében 20 százalék feletti értékekre lehet számítani, és csupán az utolsó negyedévben lassulhat egy számjegyű tartományba az árindex. Éves átlagban a mostani kilátások alapján 17,5 százalék körüli infláció lehet a realitás.

Brutálisat ugrott a két legnépszerűbb magyar megtakarítási forma hozama

Az inflációs adat alapján kiszámítható, mekkora hozamot ad a babakötvény vagy a Prémium

 

infláció kommentár élelmiszerár
Kapcsolódó cikkek