A legrégebbi hazai gasztronómiai platform, a Dining Guide több száz vendéglátóhelyet tesztelő szakértői szerint a legjobb hazai étteremnek ebben az évben a tatai Platán Gourmet bizonyult

Pesti István átveszi az oklevelet Jókuti Andrástól. Fotó: Schumy Csaba

Ez nemcsak az első magyar vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el, de Pesti István – akit a gála egyik műsorvezetője, Jókuti András 

a legszebben tálaló séfnek 

nevezett – és az általa vezetett csapat mindjárt két csillaggal előzött be tavaly ősszel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyaghasználata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

dining- guide, 2023, Schumy Csaba
Készülnek a gála kóstolófalatjai. Fotó: Schumy Csaba

Az Év Alternatív Vendéglátóhelye – amely nem a csúcsgasztronómiát reprezentálja, hanem a korrektül elkészített, jó minőségű ételeket várták el a tesztelők – a miskolci Il BAFFO by Avalon lett, amely az értékelés szerint nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a „nappali vendéglátás” műfajához. 

A titok nyitja a részben önkiszolgáló, és részben à la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció. 

Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunchok kínálatával vetekszik, széles skálán mozog. 

Budapest, 2023. május 22.
Díjazottak és a díjak átadói az Audi - Dining Guide Év étterme díjátadó gálán a Várkert Bazárban 2023. május 22-én.
MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2023. május 22.Díjazottak és a díjak átadói az Audi - Dining Guide Év étterme díjátadó gálán a Várkert Bazárban 2023. május 22-én.MTI/Balogh Zoltán
A díjazottak csoportképe. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az Év Cukrászdája díjat immár másodszor a Málna The Pastry Shop vihette haza, akik a retróvonalra erősítettek rá, és olyan hagyományos magyar desszerteket gondoltak újra – magas technológiával és minőségi alapanyagokkal –, mint a máglyarakás vagy a (citrusos) mákos guba. 

Az Év Innovatív Konyhája címet az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg

Az Év Szerethető Étterme a balatoni Casa Christa Étterem lett. 

Az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza. 

A magyar Bocuse d’Or csapat desszertje is tálalásra került. Fotó: Schumy Csaba

Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett, akik 

beszédükben a Stand 25 Bisztró és a Stand Étterem csapatát emelték ki, nekik köszönték meg az elért sikereket. 

Köztük Az ifjú séftehetségek idei díját elnyerő Dalnoki Bencét, aki a magyar csapat élén harmadik helyezést ért el a januári Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjében, és évek óta a Szulló–Széll páros mellett dolgozik. 

Az Év Szervizembere Németh Gergely lett a FELIX Kitchen&Barból, aki munkája legfontosabb részének az alázatot nevezte meg. 

Az Év Sommelier-je Díjat Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból. 

Az Év Borválasztéka Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem, amelynek vezető sommelier-je, Langó Tamás vette át a díjat, és úgy nyilatkozott, szakmájában kiemelten fontos a borászokkal való kölcsönös elismerés.

Az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el. 

A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében. 

Fotó: Schumy Csaba 

A vendéglátóhelyeket sújtó (energia és inflációs) krízishelyzet hatással volt a kalauz összeállítására is: 

idén az átlagosnál több körösnek bizonyult a tesztelés időszaka, hiszen figyelembe kellett venni a vendéglátóhelyek nyitását, zárását és koncepcionális változásait.

A legtöbbször, hat-hét alkalommal egy – végül nagyon magas pontszámot és pozíciót elért – étteremben jártak a tesztelők, mert a hely megítélése igen megosztónak bizonyult, így biztosra szerettek volna menni – mesélt a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. 

A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. 

„A tavaly májusban megjelent Audi-Dining Guide Étteremkalauz első tíz helyét elfoglaló étteremből a fél évvel később megjelenő Michelin Guide kilenc éttermet Michelin-csillaggal jutalmazott. Számunkra nagyon megtisztelő, hogy a Michelin is a mi általunk megállapítottakkal ért egyet” – mondta Herczeg Zoltán.

A többszörösen díjazott Rácz Jenő a pult mögött. Fotó: Schumy Csaba

A TOP10+2 Étterem közé került idén: 

a tatai Platán, 

a Salt Budapest, 

a tavalyi Év Étterme Díjjal jutalmazott Rumour by Rácz Jenő

a 2022-ben újranyitott Babel, amely három helyet ugrott előre a ragsorban a tavalyi eredményéhez képest, 

a 42 Restaurant, amelynek séfjét, Barna Ádámot a Dining Guide tesztelői 2023-ban az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerték el,

a Costes Downtown,

a korábban a Costes Downtown konyháját vezető séf, Tiago Sabarigo 2020-ban nyitott étterme, az Essência,

a Costes Restaurant, amely tavaly márciusban újranyitott a Rumour étterem séfje, a televíziós műsorokból is ismert Rácz Jenő irányításával, de a konyha mindennapjaiért a külföldi éttermekben is edződött tehetséges fiatal séf, Koppány Levente felel

a Borkonyha, ahol a gasztronómiai koncepció felelőse a televíziós celebséf, Sárközi Ákos, 

a Spago Budapest, amely idén első alkalommal került a Dining Guide Étteremkalauz TOP10-es listájára, és amely a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák származású séflegenda, Wolfgang Puck éttermeként, aki közel harminc éve határozza meg az Oscar-gálák gasztronómiáját is

A progresszív stílust két étterem képviseli a legjobbak TOP 10+2-es listáján: a MÁK Restaurant és az Onyx Műhely.