Világgazdaság

Szalay-Berzeviczy: Leépíti a nyugdíjpénztári rendszert az adóztatás

Nemzetgazdasági érdek a hazai tőkepiac megerősítése, valamint a hosszú távú, elsősorban nyugdíjcélú megtakarítások minden eddiginél erőteljesebb ösztönzése – fogalmaz sajtóközleményében Szalay-Berzeviczy Attila.

Azonban mindezzel teljesen szembe megy a kormány azon adómódosítási javaslata, mely mostantól adó- és járulékköteles tétellé nyilvánítaná az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő munkáltatói hozzájárulásokat. A Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke szintén ellenzi a nyugdíjpénztárakra vonatkozó inflációkövető hozamgarancia bevezetését, ahogy elhibázott lépésnek tartja a kormány tavaly őszi döntését a magánnyugdíjpénztári részvényállomány kötelező feltöltésének további két évre történő elhalasztásáról.

Szalay-Berzeviczy szerint súlyos hiba a munkáltatók önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásainak 54 százalékos adóval és ennek még 27 százalékos járulékkal való megterhelése - a kormányzati javaslat szerint. A kormányzati javaslat tükrében a 19 százalékos vállalati az osztalékadóval együtt is jobb alternatíva lenne a vállalatoknak, így az éves szinten eddig befizetett körülbelül 80 milliárd forint ettől kezdve nemcsak elkerülné a magyar nyugdíjrendszert, de többségében multinacionális vállalatok pénzéről lévén szó, az összeg nagy része tőkerepatriálás miatt formájában elhagyná az országot újabb nyomást gyakorolva a forintra és a folyófizetési mérlegünkre.

Azok az összegek, amelyeket pedig a munkáltató kárpótlásként esetleg beépítene a bérekbe a hosszú távú megtakarítások helyett, a fogyasztást támogatnák. A munkáltatók önkéntes pénztári hozzájárulásainak megadóztatása így gyakorlatilag nagyon limitált azonnali adóbevételt jelentene a költségvetésnek. Hosszú távon viszont ennek sokszorosát kellene majd a következő kormányoknak a nyugdíjasok támogatására fordítania.

A vállalati befizetések ma az önkéntes nyugdíjpénztárakba befolyó pénzek 80 százalékát teszik ki, így könnyen belátható, hogy ezek nélkül a 10 év alatt kiépült rendszer hanyatlásnak indulna és leépülne. Megszűnnének a munkáltatói nyugdíjpénztárak, melyek pedig a piaci szereplők többségét alkotják. Mindezek következtében megszűnne az egyéni befizetések jelentős része is, hiszen ez a legtöbb cégnél feltétele a munkáltatói hozzájárulásnak. Ezzel pedig nagyon komoly megrázkódtatás érné az öngondoskodás intézményét, ami pedig nélkülözhetetlen pillére a nyugdíjrendszerünk szükséges reformjának.
 
A Magyarországon működő 65 önkéntes nyugdíjpénztár ma közel 800 milliárd forint vagyont kezel a mintegy 1,4 millió tagság nevében. Ez a tavaly már 100 milliárd forintnyi éves befizetéssel bővült. A pénztárak ma a vagyonuk 80-90 százalékát belföldi pénzügyi instrumentumokban helyezték el, 65-75 százalékát kifejezetten belföldi állampapírokban 10-15 százalékát pedig magyar részvényekben. A gyors likvidálásuk, valamint az új befizetések leépülése miatt a növekedésük megrekedése a jelen körülmények között az állampapírpiac újabb zavarát okozhatja, miközben még több magyar vállalati kerülne külföldi befektetők kezébe. 

Bankmentő csomag Vatera.hu Kft. Autók GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF FHB NyRt. Bajnai EKB OTP turizmus Politikai közvélemény-kutatások önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Gazdasági Versenyhivatal Ecostat folyófizetési mérleg Lakossági energiaellátás forintárfolyam költségvetésElemzői vélemények Orbán Viktor Felmérések influenza autóipar Gyurcsány Ferenc lemondott Elemzői vélemények Hitelek: lakás General Motors autó Nokia inflációkövető járulék VPOP Google Inc. hozamgarancia A szociális és adórendszer átalakítása Air France - KLM SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek nyugdíjrendszer MÁV-Cargo Fúzió és akvizíció Zöld ügyek Szalay-Berzeviczy nyugdíjpénztár Opel Gazdák és termelők Mol Botrányok a politikában Fővárosi ügyek CIB Bank Zrt. OECD Gazprom bajnai-csomag Adórendszer Magyarországon