Világgazdaság

Nyaralni megy? Megint leállt az élet Görögországban

Általános sztrájk kezdődött kedden Görögországban. Törölnek több mint 100 belföldi járatot, gyakorlatilag leáll a tömegközlekedés, bezárnak a bankok, közhivatalok, a kórházak csak sürgősségi eseteket látnak el. A nemzetközi forgalomban azt ígéretek szerint nem lesz fennakadás.

Újabb, szám szerint az ötödik, általános, 24 órás sztrájkba kezdtek Görögországban. A konfliktus a kormány és a szakszervezetek között elérte csúcspontját. Ma kezdi tárgyalni a görög parlament a kormányzat több megszorító javaslatát így a nyugdíj- és munkaügyi reformokat.

A kormány által múlt héten elfogadott javaslat többek között az öregkori nyugellátáshoz szükséges szolgálati időt a jelenlegi 35-37 évről 40 évre emelné, és 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Ez leginkább a nőket érintené hátrányosan hisz náluk 60 év a jelenleg.

A görög közvélemény elutasítja a javaslatokat mondván azok nem járnak jelentős megtakarítással a nyugdíjalapokra nézve, ugyanakkor a lakosság részéről jelentős áldozatot követelnek. A munkaerő piac szabályozásának módosítását is elutasítják a görögök. A tervezet szerint a felmondást egyszerűsítenék meg a munkáltatók számára és tennék olcsóbbá azt.

Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Borsodchem Schmitt Pál Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás Ecostat A szerkesztő ajánlja makroadatok Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Felmérések válságAdósságválság az EU-ban Nouriel Roubini Matolcsy György autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány Bűnügyek Traian Băsescu katasztrófák oktatás autó A KSH jelenti repülés makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság fogyasztási cikkek Karrierklub fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Zöld ügyek IMF-megállapodás Görögország Befektetési lehetőségek Mol Európai Unió Egyesült Államok EU aloldal ingatlanpiac VG Egészségügyi konferencia MÁV infokommunikáció Gázvezetékek Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet