Világgazdaság

Lassan lendülnek majd bele a kisebbek

Felmérés. A válságból való kilábalás során először a nagyok állnak talpra, s csak őket követve a kis- és középvállalkozások – erre utalnak a Nagator elnevezésű felmérés eredményei is. Ötből négy megkérdezett cég a megrendelések visszaeséséről számolt be a kutatásban, melyet az IFUA Horváth & Partners és a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének vezetés és kontroll tanszéke közösen végzett magyarországi nagy és közepes cégek körében.

Az összesített árbevétel alapján a magyar egyötödét kitevő vállalati kört célzó felmérés során tavaly a megkérdezett cégeknek csak a fele számolt be kereslet- és árbevétel-csökkenésről.

A termékek és szolgáltatások iránti kereslet visszaesése azonban a kkv-kat érintette leginkább. Ebben a szektorban a tíz százalékot is meghaladó visszaesés a vállalatok kétharmadáról mondható el. Habár az idén megnőtt azon válaszadók száma, amelyek a következő időszakban stagnálást vagy akár mérsékelt növekedést várnak, ám a csökkenést prognosztizálók között több a kkv.

Amikor élénkül a kereslet, és legalább egy vagy akár két egymást követő negyedév eredménye szól a kibocsátás újbóli növelése mellett, bekövetkezhet a nagyvállalatoknak beszállító kkv-k körében a megrendelési állomány bővülése – olvasható az elemzésben. Ez egyben egyébként már azt is jelzi, hogy a kis- és középvállalatok támogatása mellett a nagyvállalatokról sem szabad elfeledkezni, hiszen az ő sikereik idővel a kkv-k teljesítményét is felhúzzák, elsősorban az iparági vertikumokon keresztül – hívja fel a figyelmet a kutatás, amely rámutat: a társasági csökkentése e tekintetben kedvező, bár hatását egyes iparágakban a válságadó biztosan tompítja majd. VG

Autók Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót Lakossági energia és üzemanyagárak TV-csatornák makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények A második Orbán-kormány katasztrófák Ajkai katasztrófa gyógyszeripar A KSH jelenti Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok mezőgazdaság Karrierklub fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció GDP-adatok Befektetési lehetőségek Sólyom László Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés EU aloldal biztosítás HospInvest Tudomány - Kultúra BÉT ingatlanpiac MÁV bankadó infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon