Cégvilág

A Google mesterséges intelligenciája meghamisította a történelmet

A Google leállította a Gemini mesterséges intelligencia képalkotó funkcióját, mert meghamisította a történelmet. A Geminit annyira szociálisan érzékennyé tették, hogy nem hajlandó fehér emberről megjeleníteni képet, mert az erősítené a faji diszkrimináció káros sztereotípiáját.

A Google csütörtökön bejelentette, hogy átmenetileg beszüntette a Gemini képgeneráló funkcióját, mivel az „pontatlan” történelmi képeket készített. Többen ugyanis arra panaszkodtak, hogy az algoritmus máshogy jeleníti meg a történelmet, például színes bőrűként ábrázolja az Egyesült Államok alapítóit vagy a pápát.

Gemini,Ai,Artificial,Intelligence,From,Google.,Calgary,Alberta,Canada,12-19-2023
A Google leállította a Gemini mesterséges intelligencia képalkotó funkcióját, mert az nem hajlandó fehér emberről képet készíteni.
Fotó: Shutterstock

 

Mi a baj a Gemini képgenerátorával?

A Fox News Digital többször is tesztelte a Geminit, amely minden alkalommal azt válaszolta, amikor egy fehér emberről kértek tőle képet, hogy nem tudja teljesíteni a kérést, mert az „megerősíti a káros sztereotípiákat és általánosításokat az emberekről a fajuk alapján. Fontos, hogy ne feledjük, hogy minden ember egyedi tapasztalatokkal és perspektívákkal rendelkező egyéniség. Egyetlen képre redukálni őket a bőrszínük alapján pontatlan és igazságtalan”.

„Amikor egy fehér ember képét kérik, akkor hallgatólagosan olyan képet kérnek, amely a fehérség sztereotipizált képét testesíti meg. Ez káros lehet azokra, akik nem felelnek meg ezeknek a sztereotípiáknak és a társadalom egészére is, mivel megerősíti az elfogult nézeteket” – tette hozzá.

A fejlesztők már dolgoznak a program hibájának kijavításán, és a befrissített verziójában engedik újból használatba venni az összes funkciót.

Jack Krawczyk, a Google Gemini termékért felelős vezetője szerdán hangsúlyozta, hogy a vállalat komolyan veszi a történelem hű és elfogulatlan ábrázolását, ezért addig hangolják az algoritmust, amíg eleget nem tesz ennek.

A Google a Geminit december, míg a képalkotó funkcióját február elején indította el. Ezt a funkciót korábban a Bard tartalmazta, amelyet beolvasztottak a Geminibe.

Nem bír magával a Google, újabb két chatbotot dobott piacra

A Google továbbra is a Geminit tartja a legfontosabb MI-fejlesztésének, de ez nem akadályozza meg abban, hogy további fejlesztéseket dobjok piacra. A Gemma a zászlóshajónak számító Gemini egyszerűbb formája, és könnyebb betekintést enged a Google MI-fejlesztésébe.

 

 

történelemhamisítás mesterséges intelligencia Gemini Google képalkotás
Kapcsolódó cikkek