Extra

Karikó Katalint a világ egyik leggazdagabb embere dicsérte, megtámadtak egy országot Magyarországtól pár kilométerre – heti összefoglalónk

Karikó Katalint többször is esélyesnek tartották az orvosi-élettani és a kémiai Nobel-díjra. A Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezésért kapta meg megosztva.

Történelmi bejelentést tett a Hell, eddig sosem látott terméket dob a piacra

Októberben piacra dobja története első koffeinmentes energiaitalát a Hell – jelentette be a cég, amely nem is olyan rég a mesterséges intelligencia segítségével fejlesztett ki új terméket. A vállalat egyébként a napokban adta ki első féléves eredményeit: árbevétele a korábbi évek dinamikus növekedése után az idén csak kismértékben emelkedett, az adózott nyeresége pedig visszaesett. 

15.05.2023.,Y.,,Serbia,-,Energy,Drink,"hell",With,Ice....
Fotó: Shutterstock

 

Megtámadtak egy európai államot Magyarországtól húsz kilométerre, mégsem hallani róla

A horvát hatóságok először szeptember 21-én hatoltak be Liberland területére, ahová azóta szinte minden reggel visszatérnek razziázni. A legutóbbi „támadásban” szerencsére senki sem sérült meg, az anyagi kár viszont jelentős a liberlandiak szerint, akik jogi úton folytatnák a harcot függetlenségük kivívásáért. A mikroállam világszerte több mint száz aktív képviseleti irodával rendelkezik, melyek közül sokat IT-sek vagy kriptoguruk üzemeltetnek. A cikk megjegyzi, hogy ugyan nem lett belőle Európa Szingapúrja, de azért minden évben egy hajón megrendeznek a kis kriptofesztivált, a Floating Mant.

 

Nem akárki írt ajánlást Karikó Katalin önéletrajzához

Az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin önéletrajza szerdán jelent meg Áttörések – Életem és a tudomány címmel a Helikon Kiadó gondozásában. A magyar kutató könyve bemutatja, hogy hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-korszak Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába. A könyvet nem más, mint Bill Gates ajánlja, aki arról írt, hogy „Karikó Katalin története inspiráló erővel hat. Mindenkinek el kell olvasnia, aki valaha is kételkedett abban, hogy a tudomány, az innováció és az eltökéltség meg tudja változtatni a világot”. 

Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. A magyar tudós elismerése után Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus is átveheti majd a Nobel-díjat. 

Krausz többedmagával nyerte el a díjat, az indoklás szerint a tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapják.  

2022 TIME100 Gala - DinnerNEW YORK, NEW YORK - JUNE 08: (L-R) Katalin Kariko, Susan Francia, Bill Gates, and Phoebe Gates attend the 2022 TIME100 Gala on June 08, 2022 in New York City. (Photo by Kevin Mazur/Getty Images for TIME)
Fotó: Kevin Mazur

 

Ukrajna gyakorlatilag legyőzte az orosz flottát a Fekete-tengeren

Ukrajna csapásai az orosz fekete-tengeri flotta ellen gyakorlatilag vereséget mérek az orosz hajóhadra – mondta a brit hadügyminisztérium fegyveres erőkért és veteránokért felelős államtitkára, James Heappey. Hozzátette, hogy 

a tengeri győzelem ugyanannyira fontos, mint a tavaly őszi, Harkiv környéki meglepetésszerű győzelem az ukrán ellentámadás során.

Eddig soha nem látott vonatok szállíthatják az utasokat Magyarországon – használt izraeli szerelvényeket venne a MÁV

Használt izraeli motorvonatokat vásárolna a MÁV – ez derült ki a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) tudósításából. A VDSZSZ alapvetően a szeptember 26-i csoportszintű érdekegyeztető tanácsülésről számolt be, amelyen részt vett Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója és Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója is. 

 

Címlapkép:  Arne Dedert / DPA / AFP

Krausz Ferenc Nobel-díj Karikó Katalin
Kapcsolódó cikkek