Közélet

Hónapokat csúszhat az ukrán offenzíva

Nem állnak túl jól az előkészületekkel az ukránok a hírek szerint, de Kijev igyekszik megnyugtatni mindenkit.

Valószínűleg csak hónapok múlva, a nyár elején indulhat meg az ukrán ellentámadás az orosz csapatokkal szemben, legalábbis a legfrissebb hírek szerint egyelőre nem állnak túl jól az előkészületekkel az ukránok. Korábban még tavaszi hadjáratról volt szó, de nagyon úgy néz ki, hogy ez tolódik. 

MUNSTER, GERMANY - FEBRUARY 20: A German Leopard tank is seen during a press date with  members of the Ukrainian military who are learning to operate Leopard tanks and Marder infantry fighting vehicles at a training ground on February 20, 2023 in Munster, Germany. The Bundeswehr, the German armed forces, is training Ukrainians on the use of the systems as part of its commitment to deliver both Leopards and Marders to Ukraine in order to help Ukraine defend itself against the ongoing Russian military invasion.
Fotó:  Morris MacMatzen / Getty Images

Az unian.net ukrán hírportál Olekszij Reznyikov védelmi miniszterre hivatkozva írt arról, hogy még jónéhány hónap kell ahhoz, hogy teljesen felkészítsék a hadsereget az ellentámadásra és ahhoz is, hogy végleg felszabadítsák az orosz megszállás alatt álló területeket. 

Most a legújabb álláspont szerint inkább megvárják a nyugati nehézfegyvereket az ukránok, hogy azokkal mérjenek csapást az oroszokra. 

Ezek között vannak például a német gyártmányú Leopard tankok is, amelyekből az elsők – Lengyelországnak köszönhetően – már megérkeztek Ukrajnába, de még sok tucat további érkezik. 

A tankokhoz szükséges személyzet kiképzése is zajlik, több európai ország vállalta, hogy befogadja és kiképzi az ukrán egységeket a páncélosok használatára. Közben Reznyikov még további segítséget kért: amerikai F–16-osokra és svéd Gripenekre, vagy olasz–német Tornadókra is szüksége lenne az ukrán hadseregnek az ellentámadáshoz, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reményei szerint rövid lesz, de az ő győzelmükkel ér majd véget. 

 

orosz-ukrán háború offenzíva ellentámadás leopard
Kapcsolódó cikkek