A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) eltávolította elnöki posztjából Luca Visentinit, miután kiderült, hogy a szervezet nevében több ezer eurót fogadott el a Katargate-botrány egyik gyanúsítottja által vezetett civil szervezettől – írta a Politico.

EU Parliament votes to waive the immunity of Tarabella and Cozzolino epa10444040 Votes for the waiver of the immunity of Italian Andrea Cozzolino during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEPs of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET
epa10444040 Votes for the waiver of the immunity of Italian Andrea Cozzolino during a plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 February 2023. European parliament will later on request for the waiver of the immunity of two MEPs of S&D Belgian Marc Tarabella and Italian Andrea Cozzolino on Qatar gate.  EPA/OLIVIER HOSLET
Az Európai Parlament két, a Katargate-botrányban érintett képviselő mentelmi jogának a felfüggesztéséről szavaz.
Fotó: OLIVIER HOSLET / AFP

Tavaly decemberben a belga rendőrség lerántotta a leplet egy brüsszeli korrupciós hálózatról, amelynek tagjai több millió euróért cserébe külföldi hatalmak, elsősorban Katar és Marokkó érdekeit szolgálták az Európai Parlamentben.

Visentini, az ITUC elnöke volt az egyik első személy, akit a hatóságok őrizetbe vettek az ügyben, ugyanis a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el a bűnszervezettől.

A kihallgatása során elismerte, hogy mintegy 50 ezer eurót fogadott el Pier Antoni Panzeri volt EP-képviselő – a botrány állítólagos főkolomposa – által vezetett Fight Impunity nevű civil szervezettől, mégpedig az ITUC újraválasztási kampányához. Visentini azonban tagadta, hogy tudott volna bármilyen „szabálytalan” tevékenységről. A volt elnök és elődje, Sharan Burrow korábban azzal hívták fel a magukra a figyelmet, hogy a 2022-es világbajnokság előtt nyilatkozataikban a katari munkaügyi reformokat dicsérték.

Visentinit december 11-én vádak nélkül, de szigorú utazási korlátozások mellett szabadon engedték, és nem ismert, hogy az ügyön belül milyen szerepet játszott.

Az adományt, amelyet kaptam, az ITUC-nak adták, hogy segítsen a rászoruló szakszervezeteknek, úgy gondoltam, hogy ez a pénz megbízható forrásból származik, és az ITUC pártatlanul és a meglévő belső szabályoknak megfelelően használta fel 

– nyilatkozta Visentini a szabadlábra helyezése után.

A Katargate vesztegetési ügyekben folyó büntetőeljárás keretében a belga hatóságok négy személy ellen emeltek vádat. Ezek között van Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselő és élettársa, Francesco Giorgi parlamenti asszisztens, valamint Panzeri, a bűnszervezet állítólagos vezetője jelenleg is rács mögött vannak.