Közélet

Kiderült, mikor indul az ukrán offenzíva, amely egy apróságon még elcsúszhat

Az észt hírszerzés szellőztette meg, hogy várhatóan május 9-én, éppen az oroszok ünnepnapján indíthatják meg az ellentámadást az ukránok.

Az észt katonai hírszerzés vezetője, Margo Grosberg ezredes szerint akár május 9-én elindíthatja Ukrajna a nagy tavaszi hadjáratát, amelynek célja, hogy minden megszállt területet felszabadítsanak, és kiűzzék határaikon túlra az orosz hadsereg katonáit. 

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
DONETSK, UKRAINE - APRIL 18: Ukrainian soldiers fire targets on the front line in the direction of the city of Ugledar, Donetsk, Ukraine as Russia-Ukraine war continues on April 18, 2023. Heavy weapons are being used in the direction of Ugledar city, which is known as the front where the heaviest tank clashes are occurred. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Grosberg minderről egy pénteki eligazításon beszélt az Unian című ukrán portál szerint, amely észt lapokra hivatkozott. Az észtek a hírt arra alapozzák, hogy az elmúlt napokban mindkét fél tartalékosabban harcolt, mintha spórolni akarnának a lőszerekkel. Grosberg szerint ez várhatóan már a következő két hétben sem változik, így a május 9-i dátum reális lehet. 

Ráadásul ez a nap szimbolikus is, hiszen Oroszországban ez a győzelem napja, amelyen a második világháború lezárását ünneplik. Ilyenkor nagyszabású katonai felvonulásokat tartanak szerte az országban. Igaz, idén ez másként lesz, mert sorra mondják le a parádékat, lehetséges, hogy éppen a készülő ukrán támadás miatt. 

Kérdéses, hogy valóban így lesz-e, hiszen nem túl életszerű, hogy az Ukrajnával mindvégig rendkívül szoros viszonyt ápoló és az országot mindenben támogató Észtország direkt le akarná leplezni a hivatalos időpontot. 

A nagy offenzívára már régóta készülnek az ukránok, ám ezúttal is elcsúszhat egy apróságon: az időjáráson. Ukrajnában ugyanis napok óta folyamatosak az esőzések, és a következő hetekben is rendszeres záporokra lehet számítani. Márpedig a felázott talajon nehezen lehet mozgatni a hadtesteket. 

Grosberg szerint egyébként a fő kérdés az lesz, hogy mennyire tudnak az ukránok összehangoltan támadni, hiszen ezen múlik minden. Felidézte, hogy az orosz invázió tavaly tavasszal éppen azért fulladt kudarcba, mert borzasztó volt a kommunikáció az egységek között, és a légierő sem tudott áttörést elérni. 

 

hírszerzés orosz-ukrán háború offenzíva ellentámadás
Kapcsolódó cikkek