„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – ezt nyilatkozta Mikel serpa a Világgazdaságnak vasárnap magyar idő szerint valamivel délelőtt fél 11 előtt.

Mikel serpa, Suhajda Szilárd
Mikel serpa, a Suhajda Szilárdért indított mentőexpedíció egyik tagja. Fotó: Mikel serpa / Instagram

Ő volt az egyik tagja annak a mentőexpedíciónak, amely még május 26-án, pénteken reggel indult el, hogy lehozzák Suhajda Szilárdot a Mount Everest 8750 méteres magasságából. Egy nappal később, szombaton kora délután derült ki, hogy a mentés sikertelen volt, a három serpából (egyikük a 2-es tábor megközelítését segítette helikopterrel) álló csapat nem találta meg a magyar hegymászót. A serpák tegnap megkezdték a leereszkedést a világ legmagasabb hegyéről.

Már biztonságban vannak a Suhajda Szilárdért felküldött serpák

Mikel serpát lapunk már pénteken késő este megkereste, de akkor még érthető módon nem érte el. Nem sokkal ezelőtt azonban jelentkezett, és elmondta, mit tapasztaltak fenn a hegyen, illetve mi történt azóta, hogy befejezték a 40 éves békéscsabai hegymászó felkutatását. 

Most érkeztünk meg Luklára a 2-es táborból

– kezdte nyilatkozatát a Világgazdaságnak. Lukla egy kisváros Nepál északkeleti részén. Mintegy 2860 méter magasan fekszik, közvetlenül a Mount Everest lábánál. Éppen ezért a Himalája hegységbe tartó turisták és hegymászók körében népszerű település. 

A serpák mindent megtettek, hogy megtalálják Suhajda Szilárdot

Mikel serpa kérdésünkre egyértelművé tette, hogy Suhajda Szilárd nincs életben.

Mindent megtettünk, minden tőlünk telhetőt, de nem találtuk meg a holttestét

– mondta. Rábukkantak Suhajda Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren. A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehoztak. 

Mikel serpa és Gelje serpa

 

A serpák jól vannak, de nagyon elfáradtak

Arra kérdésünkre, hogy a mentőexpedíció tagjai milyen állapotban vannak, úgy válaszolt, hogy ő és a barátja, Gelje serpa – aki szintén vele volt akkor, mikor lapunk munkatársával beszélt – jól vannak, 

de nagyon fáradtak.

Ez persze érthető, hiszen Mikel és Gelje serpa szűk 20 óra alatt jutott fel 8800 méteres magasságba, miközben ez normál körülmények között négy teljes nap. A csúcson ráadásul több órán át kutattak, fel és le mozogtak a hegyen, ami borzasztó terhelés. Ők ketten világklasszis serpák, Gelje néhány napja 8300 méterről hozott le (erről videó is készült) egy haldokló mászót, Mikel pedig részt vett a hegymászólegenda, Carlos Soria mentésében, aki szintén a napokban törte el a lábát 7000 méter fölötti szinten.

Mikel serpa végezetül ismételten megerősítette a Világgazdaságnak, hogy Suhajda Szilárd biztosan nem él, és kifejezte őszinte sajnálatát.

Búcsúzik a világ Suhajda Szilárdtól

Csúcshódításnak indult, tragédia lett a vége. A hegymászó-társadalom búcsúzik Suhajda Szilárdtól. A magyar hegymászó nem élte túl a Mount Everestre indított expedíciót.