Több millió katonai e-mailt, köztük érzékeny diplomáciai dokumentumokat, adóbevallásokat, jelszavakat és vezető tisztek utazási adatait tartalmazó terveket irányított át tévesen az afrikai Maliba az amerikai hadsereg, mivel a belső rendszerük felhasználói gyakran rossz címet adnak az üzeneteiknek – írta a Financial Times.

Military,Surveillance,Officer,Working,On,A,City,Tracking,Operation,In
Az újabb szivárogtatás akár emberi életekbe is kerülhet, és megrendítheti a bizalmat az Egyesült Államokban.
Fotó: Shutterstock

A problémát először Johannes Zuurbier, egy holland internetes vállalkozó fedezte fel közel egy évtizeddel ezelőtt, akinek szerződése van Mali országdoménjének, azaz internetes azonosítójának a kezelésére.

Az amerikai katonai e-mail-címek „.MIL”-re végződnek, ezek az oldalak a világ egyik legerősebb védelmi rendszerével rendelkeznek – elgépelések miatt azonban az üzenetek gyakran az „.ML” doménre érkeznek, amely Mali azonosítója.

Bár egy évtizede fennálló, súlyos problémáról van szó, Zuurbier sorozatos figyelmeztetései süket fülekre találtak az Egyesült Államokban, így hivatalos gyűjtésbe kezdett, hogy rávegye az amerikaiakat a hiba kijavítására.

A holland vállalkozónak csak január óta több mint százezer ilyen üzenet került a birtokába, amelyeket július elején el is küldött az amerikai kormánynak.

A hiba eddig kellemetlen volt, ám Zuurbier közbelépésének hála a szivárgás még nem okozott súlyos problémákat az Egyesült Államoknak. Az „.ML” domén irányítása azonban hétfőn visszakerül az Oroszországgal szoros szövetségben álló mali kormányhoz, miután a holland vállalkozó tízéves szerződése lejárt.

Bár az üzenetek nagy része spam, és ritka, hogy titkosított dokumentumokat ezen keresztül küldjenek el, a benne szereplő adatok azonban rendkívül érzékenyek lehetnek. Az e-mailek tartalmaznak orvosi adatokat és röntgenfelvételeket; személyazonossági okmányokat és a velük kapcsolatos privát információkat; hajók és bázisok legénységi és felszerelési listáit; valamint kül- és belföldi utazások programjait is, amiben még James McConville tábornok, az amerikai hadsereg volt vezérkari főnöke is érintett.

A mali hatóságok pedig a mai naptól kezdve összegyűjthetik a félreirányított e-maileket, a tartalmukat szabadon kezelhetnék, és akár az Egyesült Államok ellenségeinek, például Oroszországnak is átadhatnák. S mivel az USA többszöri figyelmeztetés után sem javította ki a hibát, Zuurbier, az amszterdami székhelyű Mali Dili ügyvezető igazgatója most nyilvánosságra hozta a nemzetbiztonsági ügyet.

Az ilyen hibák nem szokatlanok, hiszen senki sem tökéletes. A probléma az ügy méretével, annak időtartamával és az információk érzékenységével van. Aki ilyen tartós hozzáféréssel rendelkezik a rendszerünkhöz, az kiváló hírszerzési anyagot tud összeállítani a levelezésünkből, és hatalmas csapást mérhet ránk

– jelentette ki Mike Rodgers nyugalmazott amerikai admirális, aki korábban a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) és a hadsereg kiberparancsnokságát is vezette.

Az ügy kifejezetten kellemetlen az Egyesült Államok számára, amelynek még mindig a tavasszal kiszivárogtatott Pentagon-iratok következményeivel kell foglalkoznia. Azonban az akkor nyilvánosságra hozott dokumentumok szinte csak az amerikaiaknak okoztak problémát; a Maliba küldött üzenetek már az USA szövetségeseit is veszélybe sodorhatják.

A Zuubier által összegyűjtött e-mailek közül ugyanis több nemzetbiztonsági figyelmeztetéseket tartalmazott – egy tengerészeti feladatokat ellátó FBI-ügynök például hat üzenetet akart továbbítani az amerikai külügyminisztériumnak, amelyben egy Törökország elleni lehetséges kurd terrortámadás célpontjai szerepeltek.

Szerencsére az előrejelzések tévesek voltak, de ha egy ilyen apró hiba miatt az Egyesült Államok szövetségesei nem kapnának időben figyelmeztetést, mert az az Atlanti-óceán rossz partján kötött ki, ráadásul ellenséges kezekben,

az emberi életekbe kerülhet, és megrendítheti a bizalmat a nyugati nagyhatalomban.