A Fox News egykori műsorvezetője kedden szólalt fel az MCC Feszt After nevű rendezvényen a Millenárison, ahol élesen bírálta az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, David Pressmant.

Bocsánatkéréssel kell kezdenem az amerikai nagykövet miatt, mert undorító és elfogadhatatlan a viselkedése!

– kezdte Pressmanról szóló monológját az újságíró. A Mandiner beszámolója szerint a volt tévés azt is mondta, hogy diplomata gyermekeként nőtt fel, ezért van némi rálátása a diplomáciai szokásokra. Szerinte „a diplomácia annak a művészete, hogy megpróbáljuk a másik felet meggyőzni erőszak nélkül, hogy közelítsen az álláspontunk”.

US conservative political commentator Tucker Carlson speaks at the Turning Point Action USA conference in West Palm Beach, Florida, on July 15, 2023. (Photo by GIORGIO VIERA / AFP)
Fotó: Giorgio Viera / AFP

Pressman számomra nem diplomata, hanem egy politikai aktivista, és ki akarja oktatni a magyarokat

– mondta. Majd így folytatta: „Ez az amerikaiak érdekeit is sérti, és undorít, felháborít engem a nagykövet!” Majd azt is hozzátette, hogy

nem az a feladata, hogy a másik ország kultúráját kritizálja, hanem hogy a két oldal kommunikációját segítse.

Az amerikai nagykövettel egyeztetett Matolcsy György

A felek az egyeztetés keretében áttekintették a magyar és amerikai gazdasági, valamint a kétoldalú pénzügyi kapcsolatokat és a további szakmai együttműködési lehetőségeket.

Úgy látja, amit Pressman tesz, az nem az Amerikai Egyesült Államok érdekét, nem az amerikaiak véleményét képviseli. „Az amerikaiak pénzén politikai aktivizmust fejt ki, amilyen ezelőtt még soha nem fordult elő!” – emelte ki. 

Szerinte normális esetben azonnal ki kéne rúgni: „Ki kéne rúgni Pressmant!” „Szégyellem, hogy ugyanabban az országban születtem!” – zárta gondolatait. A volt tévés már több napja Magyarországon tartózkodik, feltűnt a Nemzeti Atlétikai Központban, forgatott Aleksandar Vucic szerb elnökkel, sőt két év után ismét interjút csinált Orbán Viktor miniszterelnökkel

Tucker Carlson az egyik legnépszerűbb műsorvezető volt a republikánusokhoz közel álló Fox Newson, átlagosan több mint hárommillió nézőt ültetett esténként a képernyők elé, azonban a műsorai eltántorították a hirdetőket.

A Világgazdaság korábban megírta, hogy 

a sztárműsorvezető elbocsátása néhány nappal azután történt, hogy a Fox News anyavállalata 787,5 millió dollárban megegyezett a Dominion Voting Systems rágalmazási perében.

A tévécsatorna a 2020-as elnökválasztást követően több műsorában – többek között Tucker Carlson műsora  is – megkérdőjelezte a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is.