A világ legnagyobb országainak vezetői – köztük Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár és Kisida Fumio japán elnök – Újdelhiben találkoznak, hogy a hétvégi G20-csúcson a nemzetközi gazdaság problémáiról, a geopolitikai kihívásokról és a globális együttműködésről tárgyaljanak.

Flags,G20,Membership,,,Concept,Of,The,G20,Summit,Or
Flags G20 membership , Concept of the G20 summit or meeting, G20 countries , Group of Twenty members, 3d illustration and 3d work;
Fotó: Shutterstock

Az 1999-ben alapított államközi fórumon – amely 19 ország és az pénzügyminisztereit ülteti le egy tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a világgazdaság legnagyobb kérdéseit –  2008 óta az államfők is megjelennek: emiatt a G20-ak csúcstalálkozója az év egyik legjelentősebb nemzetközi geopolitikai eseménye szokott lenni.

Idén India lesz a házigazda, Narendra Modi miniszterelnök pedig arra számít, hogy a szeptember 9–10-i találkozón megerősíti az országa globális vezető szerepét, s megpróbál a fejlődő országok szószólójává válni.

Ez az első alkalom, hogy a dél-ázsiai ország vendégül láthatja a csoport vezetőit, az indiai kormány pedig emiatt nem spórolt az előkészületeken. A főváros, Újdelhi kivirágzott, az utcákat hagyományos dekorációk és zászlók díszítik, a találkozó hétvégéjét nemzeti ünnepként kezelik, az elmúlt hónapokban pedig több száz közterületet újítottak fel, hogy a G20-delegációk méltó fogadtatásban részesüljenek.

A világgazdaság vezetőinek találkozója azonban jelentős védelmi készültséget is követelt – a politikusok biztonságáról több mint 130 ezer rendőr és katona gondoskodik, az eget egy drónelhárító rendszer ellenőrzi, a városban hemzsegő majmokat pedig ragadozókról készült szobrokkal riasztják el.

Bharat lehet India új neve

A G20-csúcs meghívóinak szövegén többen meglepődtek. India és Bharat egyaránt az ország hivatalos nevének számít.

Az idei csúcstalálkozó azonban több szempontból is rendhagyó lesz. A G20 megalakulása óta nem látott geopolitikai feszültségek, többek között az orosz–ukrán háború, valamint az Egyesült Államok és Kína rivalizálása miatt félő, hogy a gazdasági kérdések háttérbe szorulnak.

A találkozón például több nemzet vezetője, Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök sem fog személyesen részt venni, ami komoly akadályt jelenhet a nemzetközi ügyekről szóló tárgyalásokon.

Fotó: AFP

Kína és Oroszország távolléte miatt India az elnökségén kívül is komoly súlyt szerzett a csúcstalálkozón, amit igyekszik arra felhasználni, hogy a „globális délre” irányítsa a figyelmet.

A G20-tagállamok a világ teljes gazdasági teljesítményének több mint 80 százalékát, a Föld népességének 60 százalékát és a globális 75 százalékát képviselik, de a csoportot korábban sok kritika érte, hogy nem foglalkozik a fejlődő országokat aránytalanul nagy mértékben sújtó problémákkal, például az eladósodással, az élelmezésbiztonsággal és az éghajlatváltozással.

Arra törekszünk, hogy a Földön ne legyen első vagy harmadik világ, hanem a gondjainkat együtt, közösen tudjuk megoldani. A legnagyobb gazdaságok felelősek azért, hogy segítő kezet nyújtsanak a leggyengébbeknek, mivel enélkül az emberiség nem tud előrelépni

– mondta Narendra Modi indiai miniszterelnök tavaly novemberben, a 2023-as G20-csúcstalálkozó logójának és tematikájának leleplezésekor: „Egy Föld, egy család, egy jövő”.

Közös álláspont kell a globális kérdésekben az indiai elnök szerint

Narendra Modi a G20-ak indiai találkozóján határozottabb fellépést sürgetett. Újdelhiben Oroszország is részt vesz a külügyminiszterek találkozóján.

A G20-ak soros elnöksége révén a dél-ázsiai ország ígéretet tett arra, hogy a találkozón prioritásként kezeli a klímaválságot – különösen az éghajlatváltozás elleni programok finanszírozását, a zöldtechnológiák fejlesztését és az igazságos energiaátmenetet. A napirendjén emellett a nemek közötti esélyegyenlőség megerősítése, a és a digitális közinfrastruktúra fejlesztése is szerepel.

India idén kilenc országot – Banglades, Egyiptom, Mauritius, Hollandia, Nigéria, Omán, Szingapúr, Spanyolország és az Egyesült Arab Emírségek – hívott meg vendégként a G20-as csúcsra, sőt Modi nemrég még azt is javasolta, hogy az Afrikai Uniót tegyék a csoport állandó tagjává.

A G20 alapvető megbízatása a gazdasági növekedés és fejlődés előmozdítása, ez azonban nem működhet, ha nem foglalkozunk a globális dél alapvető aggodalmaival

– mondta augusztus végén Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter.