Közélet

Az izraeli háború 22. napja – Izrael megüzente: elkezdjük a visszafizetést

Miután Izrael bejelentette gázai övezeti műveleteinek kiszélesítését, az ENSZ szerint ennek eredménye epikus méretű humanitárius katasztrófa lesz az elkövetkező évekre nézve. Friss hírek az izraeli háborúról.

Izrael péntek este csapásokat intézett a Gázai övezet ellen, a támadássorozat miatt leállt az internet és a kommunikáció a blokád alatt álló területen, így a 2,3 millió palesztin lakost teljesen elzárták a külvilágtól. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy légi és szárazföldi erői támadását fokozza az övezetben. Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy a légitámadások a Hamász-alagutak és más célpontok ellen irányultak, és figyelmeztették Gáza város lakóit, hogy induljanak el dél felé – írja a The Guardian

Israel's intense airstrikes continue towards Gaza
Fotó: Anadolu via AFP

Az izraeli kormány egyik magas rangú tanácsadója úgy fogalmazott, hogy a Hamász „érezni fogja a haragunkat ma este”. „Ma este elkezdjük a visszafizetést” – mondta Mark Regev. 

Ha ennek vége lesz, Gáza egészen más lesz

– tette hozzá. A Gázát uraló Hamász tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre. „Rakéták sorozatait indítottuk a megszállt területek (Izrael) felé, válaszul a civilek elleni mészárlásra” – közölte az al-Kasszám Brigádok a Telegram-oldalán. Az izraeli sajtó szerint a terroristák rakétáikat Tel-Aviv, Izrael központi része és Ciszjordánia megszállás alatt álló északi része ellen indították. 

A Vörös Félhold, az Egészségügyi Világszervezet, az Orvosok Határok Nélkül, az Unicef ​​és más segélyszervezetek jelezték, hogy minden kapcsolatuk megszakadt a gázai alkalmazottaikkal. Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége arra figyelmeztetett, hogy „sokan fognak meghalni” Gázában. „Emberek halnak meg Gázában, nemcsak bombák és a rakéták  miatt, hanem hamarosan sokkal többen fognak meghalni az ostrom következményei miatt” – mondta Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője. 

Az ENSZ Közgyűlése azonnal határozattal reagált az eseményekre:

humanitárius fegyverszünetre szólította fel Izraelt, amelyet a zsidó állam kategorikusan elutasított, a Palesztin Hatóság pedig üdvözölte a döntést. A gázai humanitárius rendszer teljes összeomlás előtt állt – mondta az ENSZ-főtitkár.

A Hamász szombaton közölte, hogy gázai fegyveresek készek „teljes erővel” szembeszállni Izraellel. A palesztin fegyveres csoport korábban azt közölte, hogy harcosai az izraeli erőkkel csaptak össze a gázai övezet északkeleti részén, Beit Hanúnban és al-Bureij központi területén.

Az Egyesült Államok közölte, hogy a kelet-szíriai csapásokkal igyekezett csökkenteni az iráni kötődésű milíciák lőszerkészletét, de ragaszkodott hozzá, hogy nem akarja kiterjeszteni a közel-keleti konfliktust. A két helyszínen végrehajtott csapások Iránhoz köthető csoportok amerikai erők elleni támadásait követték Irakban és Szíriában. Joe Biden amerikai elnök a képviselőház elnökének, Mike Johnsonnak küldött pénteki levelében kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll a további lépésekre.

A Human Rights Watch szerint a Gázai övezetben csaknem a teljes telekommunikációs infrastruktúra áldozata lett az esti támadásoknak. Számos nemzetközi ügynökség és nem kormányzati szervezet közölte, hogy pénteken elveszítették a kapcsolatot a gázai alkalmazottaikkal, köztük az ENSZ humanitárius ügynökségével, az OCHA-val. 

 

17:13

Moszkva nekiment Izraelnek: Lavrov szerint a Gáza elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot

Lehetetlen elpusztítani a Hamászt anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt – mondta az orosz külügyminiszter.

17:13

Az Egyesült Államok és Magyarország sem támogatta az ENSZ fegyverszüneti határozatát

Az ENSZ a többi között felszólította Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását.

13:10

Teljes káosz Gázában Izrael eddigi legsúlyosabb bombázása után

Az izraeli hadsereg közlése szerint végeztek a Hamász parancsokaival, de az offenzíva még folytatódik. A péntek esti offenzívában egy izraeli katona sem halt meg, a civil áldozatokról azonban semmilyen információ nem jut ki Gázából, mert a kommunikációs infrastruktúra szinte teljesen megsemmisült.

10:02

Közeledő veszély: az Egyesült Államok másodjára is felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Libanont

08:55

New Yorkban több száz demonstrálót vettek őrizetbe a Gázai övezet bombázása elleni tüntetésen – videó

08:32

Tel-Aviv nem garantálja az újságírók biztonságát: aki Gázában van, az mentse az életét

A légicsapások felperzselik az övezetet, de arról még nincs egyértelmű információ, hogy a hadsereg megszállta volna a területet. Tel-Aviv azt üzeni a gázai civileknek és az ott tevékenykedő újságíróknak, hogy meneküljenek az életükért.
 

08:29

Az ENSZ azonnal reagált Gáza lerohanásának hírére, elsöprő többség követeli a fegyverszünetet

Izrael kiterjedt légicsapásokat hajtott végre Gáza ellen. Egyes források arról számoltak be, hogy Tel-Aviv bevonult az övezetbe, azonban ezt Izrael cáfolja.

08:17

A Hamász máris bejelentette: visszaverték az izraeli támadást

08:10

Félreértés, ez még nem a totális háború: az izraeli védelmi erők tisztázták, mi történik most Gázában

izraeli háború Izrael Egyesült Államok Hamász ostrom
Kapcsolódó cikkek