Közélet

A szexuális erőszakkal vádolt Depardieu védelme miatt támadják Macront

A francia elnök szerint fontos az ártatlanság vélelme, a színész pedig egy zseni.

Nem csitul a vihar Emmanuel Macron francia elnök körül, miután a politikus védelmébe vette a szexuális erőszakkal vádolt francia filmsztárt, Gérard Depardieu-t. A színésszel kapcsolatban egy dokumentumfilm megjelenését követően lobbantak fel újra a viták, miután abban Depardieu obszcén kijelentéseket tesz és szexualizál egy fiatal lányt.

Macron ezt követően, egy decemberi interjúban vette védelmébe a 75 éves filmcsillagot, akit zseninek nevezett és akinek a francia filmgyártásban betöltött szerepét méltatta, miközben elítélte az ellene folyó vadászatot.

"Le Divan De Staline" Paris Premiere At UGc Cine Cite Les Halles
Fotó: AFP / GettyImages

A színész ellen 2020 óta folyik nyomozás nemi erőszak ügyében, és sokan vádolják szexuális zaklatással is, ám Depardieu tagadja a vádakat. Macron kiállása a színész mellett éles ellentétben áll más, nyugati vezetők lépéseivel hasonló esetekben. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök például hangosan kritizálta a szexizmust és a szexuális erőszakot, legyen szó a futballról vagy a törvényhozási harcokról, míg Rishi Sunak brit miniszterelnök aggályait fejezte ki, amikor a vádak a médiát vagy a Konzervatív pártot érintették.

Macron váratlan kiállása Depardieu mellett újraindította a vitát a hírességeket és a hatalmasságokat érintő szexuális visszaélésekről szóló vádak kapcsán. A kérdésben mind a két oldalon találhatók francia színészek, írók és producerek, így míg az egyik oldal lincseléshez hasonlítja a felháborodást, a másik oldal szerint Depardieu különleges elbánásnak örülhet.

A Depardieu-t körülvevő vita azonban politikailag sem egyértelmű, így a színészt támogató levelet aláírók közül többen visszakoztak, amikor kiderült, hogy azt egy szélsőjobboldal szereplő indította útjára. Macronnak mindeközben a Marine Le Pen féle Nemzeti Fronttal több területen is vitája van, a bevándorlás kérdésétől, az orosz–ukrán háborún keresztül, így a kulturális háború kérdése nem hiányzik az elnöknek és pártjának.

Annak ellenére sem hiányzik a nemi kérdések megvitatása Macronéknak, hogy a 2017-ben, a #metoo idejében hatalomra került politikus egy időben igyekezett magát a nemek közötti egyenlőség élharcosaként feltüntetni, és számos női képviselőt indított pártja is, Elisabeth Borne személyében pedig a második női miniszterelnök kinevezése is az ő nevéhez fűződik.

Azonban a vádaskodásokkal szemben Macron nem hajlott meg sosem könnyen, így Gérard Darmamint annak ellenére nevezte ki belügyminiszternek, hogy a politikus ellen nemi erőszak miatt folyt eljárás, amely azonban később fel is mentette a tárcavezetőt. Macron Depardieu kapcsán is az ártatlanság vélelmének fontosságát hangoztatja – írja a Politico.

Noha a filmipari szereplőket és az értelmiséget kiábrándították az elnök szavai, könnyen lehet, hogy az államfő az európai parlamenti választások előtt inkább a szélsőjobbot igyekszik egy újabb témától megfosztani.

 

emmanuel macron nemi erőszak Gerard Depardieu
Kapcsolódó cikkek