Ahogy az várható volt, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) visszavonta a budapesti közösségi közlekedési járatok ritkításának intézkedését. A társaság sajtóosztálya ezt a Telexnek erősítette meg.

20221216 Budapest Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek.fotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: Karácsony Gergely főpolgármester
Hivatalos: elsöpörte a botrány a budapesti járatritkításokat – visszavonták az intézkedést. Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A BKK tájékoztatásából kiderült, hogy az eredeti menetrend jövő héten hétfőtől lép újra érvénybe. Így összességében tehát éppen egy hetet élt meg a január közepén bevezetett, több mint fél száz busz-, villamos- és trolijáratot érintő ritkítás.

A döntés annyiban nem meglepetés, hogy előzetesen Karácsony Gergely már jelezte, erre kérte a BKK-t. A budapesti közlekedésszervező száz százalékban a fővárosi önkormányzat tulajdona, így értelemszerűen végrehajtja a tulajdonos döntését.

A járatritkítás körüli botrány már múlt héten csütörtökön kirobbant, de igazán csütörtökön pörögtek fel az események. Alább egy gyorstalpaló a történet teljes megismeréshez.

  1.  Múlt héten csütörtökön derült ki, hogy a BKK péntektől csökkenti a Budapesten közlekedő járatokat. Nem maguktól árulták el: egy civil szervezet hozta nyilvánosságra. 
  2. A döntés azonnal komoly felháborodást váltott ki, már csak azért is, mert ilyen mértékű járatritkítással legutóbb 15 éve, még Demszky Gábort alatt próbálkoztak.
  3. Ennek ellenére egy nappal később, pénteken Karácsony Gergely már élő adásban bizonygatta, hogy nincs járatritkítás. Aztán végül inkább elismerte.
  4. Egy nappal később az ügyben egyébként is aktív Vitézy Dávid nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek, és arra kérte, hogy vonja vissza az intézkedést. Ez akkor még nem történt meg.
  5. Ezt követően az LMP ugyanilyen állásfoglalást tett közzé.
  6. A hétfő azzal kezdődött, hogy kiderült: a BKK-járatok ritkítása drasztikusan érinti a csepeliek, újpalotaiak, kőbányaiak és a Havanna-lakótelepen élők életét.
  7. Szerdán az merült fel, mennyire nem klímabarát intézkedés, hogy villamosok és trolik is áldozatául estek a járatritkítási csomagnak.
  8. Így érkeztünk el a csütörtökig, amikor egy zárt és félig-meddig titokban tartott háttérbeszélgetésen a BKK vezérigazgatója azt mondta: azért nem kérdezték meg az utasokat a járatritkításokról, mert az olyan lenne, mint ha a hálaadási pulykát kérdeznék meg, hogy mi legyen vele.
  9. A megjegyzés ismét komoly felzúdulást váltott ki, pénteken többen Walter Katalin lemondását követelték. Ő fájlalta az esetet, de pénteken kiderült, nem mond le.
  10. Ehhez képest Karácsony Gergely elárulta, hogy Walter Katalin igenis felajánlotta a lemondását, csak ő nem fogadta el. Azt is elmondta, hogy kéri a járatritkítás visszavonását.
  11.  Ennek pedig eleget is tett a BKK, és hivatalosan is bejelentették, hogy hétfőtől visszaáll az eredeti menetrend.

Itt tart most jelenleg a történet. Hogy tartogat-e még további fordulatokat, az rövidesen elválik.