Közélet

Mindenki azt találgatja, mit csinál Tucker Carlson Oroszországban – videó

Tucker Carlson szerint őrültek azok az emberek, akik felháborodtak azon, hogy Moszkvába utazott. A Fox News egykori sztárja szerint megpróbált már interjút készíteni Vlagyimir Putyinnal, de az amerikai kormány ebben megakadályozta.

Moszkvába utazott Tucker Carlson, a Fox Newstól elküldött tévés, aki kijelentette, hogy Oroszországban minden nagyon jó – írta a TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn. Az amerikai médiában olyan feltételezések jelentek meg, hogy Carlson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel akar interjút készíteni. Amikor erről kérdezték, Carlson csak annyit mondott: „Majd meglátjuk.” 

US conservative political commentator Tucker Carlson speaks at the Turning Point Action USA conference in West Palm Beach, Florida, on July 15, 2023. (Photo by GIORGIO VIERA / AFP)
Fotó: AFP

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Carlson tavaly interjút kért Vlagyimir Putyintól, erről először Margarita Simonyan, a Rosszija Szegodnya médiacsoport és az RT TV csatorna főszerkesztője beszélt, szeptemberben Carlson azt mondta a Die Weltwoche-nak, hogy 

megpróbált interjút készíteni Vlagyimir Putyinnal, de az amerikai kormány ebben megakadályozta.

Nem sokkal ezután Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy bár a Kreml naponta tucatnyi megkeresést kapott a nyugati médiától, de nem tartottak hasznosnak egy interjút, mert „a nyugati társadalmat elkábította a russzofób propaganda”. Peszkov azonban nem zárkózott el attól a lehetőségtől, hogy a jövőben az elnökkel mélyinterjút készítsen egy nyugati újságíró. Hozzátette: 

Akár Carlson lesz a potenciális jelölt, akár nem, még meg kell várnunk.

Az amerikai médiának az utazásával kapcsolatos heves reakciójára Tucker Carlson nemrég így fogalmazott: „Nem is tudom. Ezek őrültek, valóban őrültek.” Nyilvánosságra került egy fotó, amely a moszkvai Bolsoj Színházban készült Carlsonról. 

Az Izvesztyija című lap Telegram-csatornáján megjelent egy az újságíróval folytatott beszélgetést rögzítő videó is, amely egy moszkvai szállodában készült. A felvétel készítője közölte Carlsonnal, hogy őt tartja a legjobb amerikai újságírónak, aki megkérdezte tőle, hogy melyik városban él. „Moszkvai vagyok” – válaszolta, mire az újságíró kijelentette: „Szeretem ezt a várost, gyönyörű.”

Oroszországi útjának céljáról szólva Carlson megjegyezte: „Látni akartam. Annyit olvastam róla, beszélni akartam az emberekkel, látni, hogyan vannak itt a dolgok elrendezve. És itt minden nagyon jó.” 

A Politico cikke szerint a Kreml-barát szakértők és katonai bloggerek örültek annak, hogy Tucker az országba látogatott. „Túlzás nélkül, nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy korszakos esemény előtt állunk” –  fogalmazott a Bezgranichny Analitik nevű Telegram-csatorna Tucker látogatása kapcsán. A bejegyzésben hozzáteszi, ha megvalósul egy Putyinnal készült találkozó, akkor az lesz az orosz elnökkel készült első nyugati interjú azóta, hogy csaknem két éve megkezdődött az Ukrajna elleni háború. 

Biztosak lehetnek benne, hogy Putyint ezúttal sokan hallják majd Nyugaton

áll a bejegyzésben, amelyet a Kreml-barát bloggerek széles körben megosztottak.  

A RIA állami hírügynökséghez tartozó másik csatorna azt írta, hogy Putyinnak a korábbi amerikai újságírókkal készített interjúkban meg kellett védenie magát a különféle „vádokkal” szemben.  „Talán szerencsésebb lesz Tucker Carlsonnal – állítólag az  Oroszországgal nyíltan szimpatizáló tévés műsorvezető abban a reményben jött ide, hogy beszélhet Putyinnal” – áll a bejegyzésben. 

A Fox Newstól tavaly áprilisban azonnali hatállyal elküldött Tucker Carlson most az X közösségi oldalon (korábbi nevén a Twitteren) indított új műsort. Carlson az egyik legnépszerűbb műsorvezető volt a republikánusokhoz közel álló tévén, 

átlagosan több mint hárommillió nézőt ültetett esténként a képernyők elé, azonban a műsorai eltántorították a hirdetőket.

A Világgazdaság is megírta, hogy a tévés elbocsátása néhány nappal azután történt, hogy a Fox News anyavállalata 787,5 millió dollárban megegyezett a Dominion Voting Systems rágalmazási perében. A tévé a 2020-as elnökválasztást követően több műsorában – többek között Tucker Carlson műsorában is – megkérdőjelezte a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben.  

 

oroszország vlagyimir putyin Tucker Carlson
Kapcsolódó cikkek