A Foodwatch International civil szervezet hétfőn bejelentette, hogy petíciót indítanak az aszpartám nevű édesítőszer betiltására Európában, mivel egyre több kutatás mutatja ki azt, hogy az anyag rákkeltő.
Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet számos alacsony kalóriatartalmú és cukormentes élelmiszerben és italban használnak. Kémiai szerkezetét tekintve két aminosavból, aszparaginsavból és fenil-alaninból áll. Édesítőereje mintegy 200-szorosa a cukorénak, ezért kis mennyiségben is elegendő a kívánt édes íz eléréséhez.
Az utóbbi időben azonban több publikáció is megjelent az aszpartám néven ismert édesítőszer esetleges hatásaival kapcsolatban, amelyekre figyelemmel most különböző nemzetközi szervezetek petíciót indítottak az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek minősített mesterséges édesítőszer betiltása érdekében.
Nincs vesztegetni való időnk, ez évek óta mérgezi a lakosságot, és mielőbb le kell állítani annak használatát
– kommentálta a Foodwatch a petíciót, amelytől azt várják, hogy az európai törvényhozást is rá tudja venni az anyag betiltására.
Az édesítőszer használata elképesztően kiterjedt: csak Európában több mint 2500 termék tartalmaz jelenleg aszpartámot, elsősorban az alacsony kalóriatartalmú és cukormentes élelmiszerekben és italokban.
A Tények kutatása alapján az 50 legnépszerűbb magyarországi üdítő és energiaital közül 35-ben található meg az anyag az összetevők között, de szerencsére sok vállalat soha nem vezette be ezt a termékeibe: például a XIXO és a magyar HELL összes terméke már a kezdetektől fogva 100 százalékban aszpartámmentes.
Az elmúlt években sorra jelentek meg kutatások az édesítőszer negatív hatásaival kapcsolatban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig 2023-ban azt „az emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek” minősítette. Ennek ellenére azonban használata továbbra is elterjedt, az érintett termékeknél pedig gyakran nincsen feltüntetve, hogy veszélyes anyagot tartalmaznak.
Emiatt 2025 februárjában a Foodwatch nemzetközi nonprofit szervezet, a francia Rákellenes Liga és a Yuka nevű mobilalkalmazás-gyártó cég petíciót indított az aszpartám európai betiltásáért. A petíciót az Európai Bizottsághoz és az uniós tagállamokhoz nyújtják be, hangsúlyozva, hogy „egy ennyi kockázattal járó adalékanyagnak nincs helye az ételeinkben és italainkban”.
További veszélyeket rejt az aszpartám
Még a kísérleti egerek gyerekei is örökölték a hátrányokat, amelyek között olyanokat találhatunk, mint a tanulási nehézségek és a memóriazavar.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.