Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról is beszélt, hogy már meg vannak az alternatív piacok, ahol eladhatják majd az olajtermékeiket - írta meg a Business Insider. Az olajembargó annyira meg fogja drágítani az olaj világpiaci árát, hogy Moszkva ugrásszerű nyereségre számít az energiaexportból az idei évben.

A nyugat politikája nyomán kialakult árszintet tekintve költségvetési veszteséget nem fogunk elszenvedni

- mondta Lavrov. Hozzátette, hogy ennek az ellenkezője lesz igaz, vagyis jelentős mértékű lesz a bevételnövekedésük.

A Bloomberg korábban arról írt, hogy hiába vetnek ki a nyugati országok egyre több szankciót Oroszországra,

Moszkva még mindig napi 800 millió dolláros bevételt termel az olaj- és gázbevételekből az energiadrágulás miatt.

A lap azt írja, hogy az idén Oroszország 285 milliárd dollárra növelheti az olaj és gáz értékesítését ebben az évben. Ez 20 százalékkal több, mint 2021-ben volt.

Russia Putin
Fotó: Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin elnök kormánya eddig kitartott a nyugati szankciókkal szemben, mivel az energiahordozók ára 50 százalékkal 13 éves csúcsra drágult az idén. Ezt a helyzetet a pandémia utáni megnövekedett kereslet és szűkös kínálat okozzák.

Május 30-án az meghozta azt a döntést, ami szerint 2023-ig 90 százalékkal csökkenti az orosz olajimportját. Ennek az intézkedésnek a hatásai kérdésesek, mivel Kína és India továbbra is vásárolja az orosz fosszilis energiahordozót.

Elfogadta a hatodik szankciós csomagot az Európai Unió Tanácsa

Úgy tűnt, hogy a részleteken aknára fut az uniós állam- és kormányfők hét elején elfogadott új szankciós csomagja a nagykövetek egyeztetéseiben, de az akadályokat sikerült elhárítani és már közzé is tették a döntést.

Az olajat nem köti a politika, van rá bőven kereslet. Vannak alternatív értékesítési piacaink, ahol már most növelni tudjuk az eladásokat

- mondta Szergej Lavrov a Reuters szerint.

Eközben az Európai Unió is tárgyal több országgal a kieső orosz energiahordozók pótlásáról. Kőolajat például Venezuelából, vagy az Egyesült Arab Emírségekből hozhatnak Európába, miközben olyan elképzelések is vannak, hogy földgázt Izraeltől vásárolnának az uniós tagok.