A piaci bizonytalanság miatt az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent az irányadó nyersolajtípusok jegyzésára, és a korábbi hónapokban látottakhoz képest akár tartósan alacsonyabb árakra lehet berendezkedni. Az és a G7 tervezett intézkedése az orosz olajársapka bevezetéséről, a kínai járványhelyzet romlása és a recessziós félelmek is óvatossá teszik a kereskedőket, 

bár pénteken korrigáltak a jegyzésárak a napok óta tartó esés után.

Oil,Pump,Oil,Rig,Energy,Industrial,Machine,For,Petroleum,In
Fotó: Shutterstock

A Brent árfolyama hordónként 86 dollár körül mozog péntek kora délután, míg a WTI típusú olaj átlépte a 80 dollárt, miután a jegyzésárak közel 2 százalékkal emelkedtek.  

 

A piacokon mutatkozó árfolyamesés egyik legnagyobb kiváltó oka a kínai járványhelyzet. Egyre valószínűbb, hogy a zéró-Covid-stratégia kudarcot vallott, az új fertőzöttek száma megdöntötte az áprilisi rekordot, már napi 30 ezer új esetről számolnak be. A vírus fellángolása és az újabb bezárások után a világ legnagyobb olajimportőrénél a korábban megfogalmazott, növekvő keresletről szóló várakozások sem reálisak már, a napi 13 millió hordós felhasználás pedig továbbra is bőven az átlag alatt van.

Ez Oroszország számára is rosszat jelent, hiszen az egyre bizonytalanabbá váló európai piacok helyett az újranyíló Kína tökéletes alternatívát adott volna. Azonban sok kínai olajfinomító a feldolgozott termékek iránt mutatkozó lecsökkent igény miatt már nem hajlandó orosz olajat vásárolni.

Közben az orosz olajársapka körüli tárgyalások folytatódnak tovább, az EU és a G7-országok a 65 és a 70 dollár közötti hordónkénti áron próbálnak megegyezni.

Ezzel Oroszország bevételeit akarják lecsökkenteni a nemzetközi megbénítása nélkül.

Az olajpiaci ármozgások szempontjából meghatározó lesz december 4-én az OPEC+-országok következő ülése. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete októberben jelentette be, hogy a napi kitermelést 2 millió hordóval csökkenti, és már jelezte, hogy szükség esetén tovább tud faragni a kvótákból.

A recessziótól való félelem továbbra sem enyhül, ezen a nemrég megjelent elemzések sem segítettek, amelyek szerint a visszaesés nem lesz olyan erős, mint amire számítottak. Az egyetlen jó hír az olapiacok számára a dollár gyengülése, azonban ez nem elég ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a többi tényezőt. A lokális mélypontokról egyelőre nehezen mozdulnak az olajárak, és az elmúlt hetek trendjei alapján valószínű, hogy decemberben sem kell számítani az árfolyam felpattanására.