A dél-spanyolországi Málaga városába és a környező Costa del Sol régióba a világjárvány után átalakult munkaszokások miatt egyre többen költöznek Európa többi részéből, az ország két legnagyobb lakásépítő vállalata pedig rekordmagas forgalommal számol – írta a Reuters.

Night,Aerial,Panoramic,View,Of,Malaga,In,Andalusia,,Spain,During Night aerial panoramic view of Malaga in Andalusia, Spain during golden hour
Fotó: Adam Machowiak

Az Aedas Homes adatai szerint a térségben a külföldieknek eladott lakások száma egy év alatt megduplázódott, míg 2021-ben 124-et, addig 2022-ben már 248 ingatlant tudtak értékesíteni. A két éve már lakáskiadással is foglalkozó Neinor Homes pedig arról számolt be, hogy a városban a hosszú távú bérletet vállaló fiatalok 40 százaléka észak-európai. Ehhez képest Spanyolországban szinte sehol nem lehet nemzetközi ügyfeleket találni.

A közjegyzők statisztikai információs rendszere szerint a Málagát is magában foglaló Andalúzia régióban 2022 első fél évében 62 százalékkal nőttek a külföldiek ingatlanvásárlásai az egy évvel korábbihoz képest.

A városi tanács 2021 februárjában az úgynevezett digitális nomádok életkörülményeinek segítésére hozta létre a www.malagaworkbay.com platformot, amelyet 2022 végéig több mint 160 ezren kerestek fel, s amelyen keresztül rengetegen találtak munkát a környéken.

A koronavírus-járvány terjedésének megállítását célzó 2020-as, világszerte bevezetett zárlatok során munkavállalók milliói kényszerültek otthonról dolgozni, és sok vállalat lehetővé tette, hogy a járvány után is otthonról dolgozzanak – az alkalmazottak is ráharaptak a lehetőségre, hogy mostantól bárhonnan dolgozhatnak.

A legtöbben lengyelek és csehek, azaz az ukrajnai háborút megérző országok lakói, de a belgák, a franciák és az északi országok polgárai körében is népszerűbb lett a lakásvásárlás. Nem hiszem, hogy ezt csak a háború okozta, szerintem arról van szó, hogy sokan újragondolták az életüket a Covid után

– mondta David Martinez, az Aedas vezérigazgatója.

Young,Female,Woman,Using,Laptop,And,Phone,,Communicates,On,Internet
Az adókedvezmények, a meleg éghajlat és a tenger közelsége miatt rengetegen költöznek Málagába, miközben a munkahelyüket is meg tudják tartani.
Fotó: Shutterstock

Távmunka és a spanyol Szilícium-völgy

Málaga azon dolgozik, hogy egy olyan technológiai központtá váljon, amely vonzza a külföldi tehetségeket, és ne csak a délebbre fekvő tengerpartok és golfpályák kapujaként tekintsenek rá. Bár az ország ötödik legnagyobb városaként fontos pénzügyi és ipari szerepe van, eddig hiányzott arrafelé az innováció.

A helyi kormányzat ezért tavaly eltörölte a vagyonadót, amely a külföldön tartott pénz után jövedelemadó fizetésére kötelezte a lakosokat és a külföldieket egyaránt.

Ez a stratégia meghozta gyümölcsét. Miután a városba rengeteg tech startup költözött, a Google-tulajdonos Alphabet 2018-ban ide telepítette az egyik legnagyobb európai kiberbiztonsági létesítményét. A Citigoup pedig 2022 márciusában bejelentette, hogy itt nyit központot a helyi junior befektetési bankárok képzéséhez.

A digitális nomádok is megjelentek, ami a helyi turizmusnak és a vendéglátásnak is nagy lökést adott az egyébként kies téli hónapokban, miközben az időjárás ideális munkakörnyezetet teremt a hideg és a magas energiaárak elől ide menekülőknek.