Nemzetközi gazdaság

Gátrobbantás: Zelenszkij szerint az oroszok lövik az ár elől menekülő ukránokat

Akadályozzák az árvíz elől menekülők kimentését az oroszok, őket és a mentőket is lövik. Az ukrán elnök szerint a Nova Kahovka-gátat az oroszok robbantották fel, mert tartanak a kijevi ellentámadástól.

Lövik az ukrán mentőket és velük együtt az árvíz elől menekülőket az ukrajnai Herszonban. Az embereknek azután kellett elhagyniuk otthonaikat, hogy kedden hajnalban felrobbantották és a földdel egyenlővé tették a Nova Kahovka-gátat, amely a Dnyeper folyó körülbelül tíz-balatonnyi vizét tárolta.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy Nightly Address to Ukrainians on Invasion Day 461
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok lövésekkel akadályozzák az árvízi mentést, és megdöbbent, hogy a nemzetközi segélyszervezetek nem segítenek a helyszínen.
Fotó: Ukraine Presidency / Ukraine Presi/ Northfoto

Emberek és állatok pusztultak el. Az elárasztott házak tetejéről az emberek azt látják, hogy fuldoklók úsznak el mellettük. Nagyon nehéz kihozni az embereket a herszoni terület megszállt részéről. Amikor erőink megpróbálják kihozni őket, a megszállók már messziről lövik őket

– mondta Volodomir Zelenszkij.

Az árvíz Kijev szerint 80 települést fenyeget a folyó ukrán és orosz megszállás alatt álló oldalán egyaránt. A pusztítás pontos mértéke csak azután lesz látható, hogy a víz eleget apadt, ami napok kérdése. A korábban 280 ezer lakosú Herszonban öt méternél is magasabban áll a víz, és továbbra is emelkedik.

Ki állhat a gátrobbantás mögött?

Kezdetben Oroszország tagadta a gát felrobbantását, később az ukrán vezetést tette felelőssé a katasztrófáért. Ezt azzal magyarázta, hogy a gát, amely 18 köbkilométernyi vizet tartott vissza, létfontosságú vízforrása volt a Krím félszigetnek, amelyet Oroszország 2014-ben egyoldalúan annektált.

Ukrajna szerint azonban Moszkva áll a gát lerombolása mögött egy kétségbeesett kísérlet részeként, hogy feltartóztassa a várható kijevi ellentámadását. „Nagyon jól látják, hogy ezt a csatát el fogják veszíteni” – mondta Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának.

Az ukrán elnök emlékeztetett, hogy a gát tavaly február óta az orosz erők ellenőrzése alatt állt. Éppen ezért Zelenszkijt nem érte meglepetésként a felrobbantása, sőt, elmondása szerint erre régen figyelmeztette is a nyugati szövetségeseit.

Az oroszok attól félnek, hogy ellentámadásba kezdünk ebben az irányban, és meg akarják nehezíteni a területeink felszabadítását. Nem gondolkodtak azon, hogy az általuk megszállt területeket is elárasztják

– mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij beszélt arról is, hogy 

megdöbbentette, hogy a nemzetközi humanitárius szervezetek nem vesznek részt a mentésben.

 

Háborús bűn lehetett a gát felrobbantása

Közel tíz-balatonnyi víz zúdul az ukrán városokra a kahovkai gát pusztulása után.

 

 

 

Volodomir Zelenszkij Ukrajna gátrobbantás Herszon megye árvíz
Kapcsolódó cikkek