Heves szavazásra készülnek a képviselők az Európai Parlamentben, ahol több millió tonna csomagolási hulladék sorsáról döntenének. Itt azonban nem csak szemétről van szó, hanem teljes iparágak működéséről és megélhetéséről, így a törvénycsomag soha nem látott lobbitevékenységbe ütközött – írta a Financial Times.

csomagolás
Brüsszel hátat fordít az újrahasznosítható papírnak, és a többször felhasználható műanyag csomagolásokat támogatná.
Fotó: Jeff Pachoud / AFP

A brüsszeli javaslat lassan, gyakori kiegészítésekkel és engedményekkel hátráltatva tudott csak keresztüljutni a brüsszeli bürokrácián, jelezve, hogy valójában milyen bonyolult a blokk éves szemétmennyiségét – ami jelenleg több mint 80 millió tonna – folyamatosan csökkenteni.

A végső javaslat emiatt egy jogi szörnyeteggé vált: 118 oldal a hozzá tartozó 13 melléklettel, de még a kemény lobbizás és az engedmények mellett is rengeteg iparágat és több száz vállalatot fog érinteni, amelyek közül sokan ráadásul az újrahasznosítással foglalkoznak.

Egy hatalmas szövegről van szó, de muszáj volt így összeraknunk, hogy minél több egyszer használatos terméket be tudjunk tiltani

– mondta Pascal Canfin, egy liberális francia törvényhozó, aki a parlament környezetvédelmi bizottságát vezeti. Az új jogszabály például olyan termékeket célozna meg, mint a szállodai piperecikkek, a kávézókban használt cukortasakok vagy a gyümölcsökön lévő matricák.

Betehet a McDonald’snak Brüsszel

A gyorsétteremlánc tart az elképzeléseitől.

Mivel alig van olyan termék a boltok polcain, ami ne lenne becsomagolva, a blokk teljes gazdaságára hatással lehet, és így nem meglepő, hogy ez lett „minden idők legjobban lobbizott uniós jogszabálya”. Brüsszel azonban nemcsak a múltban ragadt, felelőtlenül szemetelő cégeknek lépett rá a tyúkszemére, hanem a legzöldebbeket is maga ellen fordította.

Finnország, mivel hatalmas papírüzemei vannak, már egy ideje elszakadt a műanyag csomagolásoktól, míg Olaszországban egy magasan integrált újrahasznosítási rendszer működik. Dánia, az egyik legkiterjedtebb zöldprogrammal rendelkező tagállam egyedül a sörgyártásban kért engedményeket, míg a franciák a speciális importtermékeiket szeretnék megőrizni.

Az Európai Parlament azonban nem enged, annak ellenére, hogy a lehető legrosszabb utat választotta:

a hulladék csökkentése érdekében az újrahasznosítás helyett a többször használható csomagolásokat támogatná, amelyek nem papírból, hanem pont műanyagból lennének gyártva.

Brüsszel abban bízik, hogy a jogszabály segítségével 2030-ig minden csomagolás újrahasznosítható lesz a blokkon belül, amivel közelebb tudunk jutni a körforgásos gazdaság megteremtéséhez. Ezzel a lépéssel azonban pont az ellenkezőjét érhetik el, és tovább nőhet a környezetre káros műanyagok mennyisége az európai szemétben.

New environmental service provider Interzero csomagolás
Az uniós tisztviselők szerint a papír újrahasznosítása túlságosan környezetszennyező.
Fotó: Bernd Thissen / AFP

Hátraarc a műanyag csomagolások eltakarításában

A javaslat több jó pontot is tartalmaz: a hamis aljzatok, a dupla falak és a fogyasztók megvezetésére alkalmas csomagolások betiltása régóta érik, ahogyan a fenntarthatóbb tárolóeszközök biztosítása is pozitív eredményeket érhet el.

A műanyagalapú csomagolóipart képviselő Europen fontos lépésnek nevezte a jogszabályt a fenntarthatóság útján, és abban bízik, hogy az új kötelezettségekkel az innovációt is fel fogja gyorsítani az ágazatban.

A papír- és kartongyártók azonban kevésbé vannak megelégedve Brüsszel célkitűzéseivel.

Egy generációt töltöttünk azzal, hogy elérjük a mai újrahasznosítási szintet, azonban most a blokk hirtelen az ellenkező irányba akar fordulni, és visszaérne a műanyaghoz? A többszöri felhasználás csak akkor működik, ha motiválják rá az embereket, ilyen eszközt azonban nem tartalmaz a javaslat

– mondta Alex Manisty, a DS Smith csomagolóipari vállalat stratégiai vezetője. Szerinte a kemény műanyagból készült, többször felhasználható csomagolóanyagok gyártása több kárt okozna a környezetnek, mint hasznot.

Az Európai Bizottság tisztviselői azonban azzal védik a javaslatot, hogy az újrafelhasználási célkitűzésekkel a tartós műanyagok elterjedését akarják beindítani, amelyet később visszaváltási rendszerekkel is bátorítanának.

Brüsszel korábban megállapította, hogy például az egyszer használatos papírpoharakkal, kartontálcákkal és más környezetbarát csomagolásokkal szemben a műanyag tárolók előállításához sokkal kevesebb vizet használnak, és a szén-dioxid-kibocsátásuk is alacsonyabb.

Ezek a pozitívumok azonban csak akkor működnek, ha az többszöri felhasználás valóban működik – ennek megteremtésében azonban a blokk súlyosan le van maradva.

 

Áremeléssel fenyeget a kiterjesztett gyártói felelősségi díj, a óvja a cégeket a pluszkiadás „összehangolt továbbhárításától”

Versenyjogi szempontból jogsértő lehet a gyártó, illetve külföldi előállítás esetén a forgalmazó cégek által fizetendő hulladék-újrahasznosítási díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre – tette közzé a versenyhivatal. A GVH áremelés helyett az eddiginél fenntarthatóbb csomagolást javasol, ami egy minapi vizsgálat szerint csökkentheti a költségeiket, így az élelmiszerárakat is.