Oroszország közvetlenül Észak-Koreának szállít olajat: március 7-től legalább öt észak-koreai tanker hajózott az orosz Távol-Keleten található Vosztocsnij kikötőjébe, ahol olajjal töltötték fel a hajókat. Az észak-koreai zászló alatt közlekedő monstrumok ezután a remeteállam harmadik legnépesebb városában, Csongdzsinban rakodták ki a szállítmányukat a műholdfelvételek tanúsága szerint.

An oil tanker is moving on the sea at sunset in Colombo, Sri Lanka, on January 25, 2024. (Photo by Thilina Kaluthotage/NurPhoto) (Photo by Thilina Kaluthotage / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Moszkvának köszönhetően jut elég olaj Észak-Koreába / Fotó: AFP

Ezek az első dokumentált, közvetlen tengeri szállítmányok Oroszországból 2017 óta, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa – Moszkva és Peking jóváhagyásával – szankciókkal sújtotta Phenjant a diktatúra atomfegyver-kísérleteire válaszul. Ennek értelmében a távol-keleti ország évente legfeljebb 500 ezer hordó olajat importálhat, amit jelenteni kell az ENSZ illetékes bizottságának.

Ez visszafogta az olajimportra szoruló ország gazdaságát, mivel csak közvetítőkön és kerülő utakon keresztül tudott hozzájutni a szükséges fekete aranyhoz, ami az árat is megdobta. Azt nem tudni, hogy Észak-Korea pontosan mivel és mennyit fizet Moszkvának: az elemzők szerint Phenjan diszkontáron veheti az olajat, vagy lőszerekért cserébe kapja az energiahordozót.

Mindez aláássa az ország elleni intézkedéseket: a Financial Timesnek nyilatkozó szakértők úgy vélik, hogy a műholdfelvételeken látott tankerek Észak-Korea flottájának legnagyobb kapacitású hajói közé tartoznak, amelyek a szankciók értelmében semmilyen kikötőben sem köthetnének ki. Az elemzők kiszámolták, hogy az öt hajó 125 ezer hordó olajat szállított, 

vagyis a megengedett éves kvóta negyedét mindössze néhány hét alatt.

A szakértők szerint az orosz olaj jelentős mértékben hozzájárulhat az észak-koreai gazdaság stabilizáláshoz, Phenjan a felszabaduló forrásokat a fegyverkezési programjára költheti. Az esetre akkor derült fény, amikor a nyugati diplomaták azon fáradoznak, hogy meghosszabbítsák a remeteállam elleni szankciók betartását ellenőrző ENSZ-testület mandátumát. 

Oroszország és Kína ugyanis megvétózhatja a testület mandátumának megújítását, az erről szóló szavazást a múlt héten elhalasztották, mivel Peking és Moszkva javaslataival Washington nem értett egyet. Mindez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán meddig maradhat fenn az ENSZ-testület, és meddig lehet életben tartani az Észak-Korea elleni szankciókat, azoknak mennyi értelmük van az orosz szállítmányok után.

Kicsoda Kim Dzsue, és miért lehet ő Észak-Korea következő vezetője?

Katonai gyakorlatokat felügyel és a hadsereg vezetői letérdelnek előtte, az állami média vezetői szintű kitüntetésekkel jellemzi, és még csak alig múlt tízéves – ő Kim Dzsue, Észak-Korea vezetőjének, Kim Dzsongunnak a lánya. Kim Dzsue először 2022-ben állt nyilvánosság elé, amikor apját elkísérte egy interkontinentális ballisztikus rakéta kilövésére, a kislányra pedig már akkor sokan csak észak-koreai hercegnőként hivatkoztak.