A Fitch stabilról negatívra rontotta Kína államadósság-besorolásának kilátását szerdán. A hitelminősítő a lépést az államháztartást érintő kockázatokkal magyarázza. Az ügynökség ezzel követi a Moody’st, amely már decemberben meglépte ugyanezt. A Fitch-figyelmeztetés annak ellenére érkezett, hogy a kínai gazdaság kezd lábra állni, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is meghaladták az előrejelzéseket az év első két hónapjában.

A Fitch hitelminősítőt aggasztja a kínai gazdaság helyzete.
Villagers are picking late citrus at a citrus base in Chongqing, China, on February 27, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Fitch hitelminősítőt aggasztja a kínai gazdaság helyzete / Fotó: AFP

A kínai gazdaság megsínylette a Covid–19 pandémia miatti lezárásokat, továbbra sem képes úgy pörögni, mint a világjárvány előtt. Az ingatlanszektor válságban van, az amerikai–kínai kereskedelmi háború miatt pedig befektetők fordulnak el az államtól. Az ország vezetése ezért állami szubvenciókkal és monetáris lépésekkel ösztönzi a világ második legnagyobb gazdaságát.

A hitelminősítő szerint csökkent Kína pénzügyi mozgástere és lassul a gazdaság

A Fitch várakozásai szerint Kína államháztartás hiánya a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi 5,8 százalékról idén 7,1 százalékra nő, ami a legmagasabb érték a Covid–19 első teljes éve, azaz a 2020-as 8,6 százalék óta. A hitelminősítő előrejelzése szerint a gazdaság növekedése idén 4,5 százalékra lassul a tavalyi 5,2 százalékról. Ez, mint ahogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,6 százalékos várakozása is elmarad a Hszi Csin-ping kínai elnök által kitűzött 5 százalék körüli növekedési céltól.

A Fitch úgy rontotta stabilról negatívra a kínai államadósság kilátását, hogy a leminősítés középtávon lehetséges.

Az ügynökség a kínai államháztartási kilátásainak felülvizsgálatakor azt találta, hogy bizonytalanabbak a közfinanszírozás kilátásai, mivel a kormány a gazdaságot az ingatlanfüggő növekedésről más modellre állítja át. Ez pedig a kockázatok növekedését mutatja, mint ahogyan az emelkedő költségvetési és államadóssághiány is, amelyek csökkentették a fiskális mozgásteret.

A kötelezettségekkel kapcsolatos kockázatok is növekedhetnek, mivel az alacsonyabb nominális növekedés súlyosbítja a gazdaság egészére kiterjedő magas tőkeáttétel kezelésével kapcsolatos kihívásokat

– jegyezték meg.

A kínai pénzügyminisztérium sajnálja a Fitch döntését, és megígérte, hogy intézkedik az önkormányzatok adósságából eredő kockázatok megelőzésére és a fennállók megoldására. A tárca ugyanakkor hozzátette, hogy a Fitch minősítési rendszere nem tükrözi hatékonyan a kínai költségvetési politika pozitív hatását.

Kína a 3 százalékát kitevő költségvetési hiányt vár, ami kevesebb, mint a tavalyi 3,8 százalék. A GDP-arányos adósságráta tavaly új rekordra, 287,8 százalékra nőtt a Nemzeti Pénzügyi és Fejlesztési Intézet (NIFD) szerint.

Mit gondolnak a szakértők a kínai államháztartási kilátások leminősítéséről?

A Reuters által megkérdezett közgazdászok eltérően vélekednek a leminősítésekről.

Gary Ng, a Natixis vagyonkezelő vezető közgazdász szerint a Fitch kilátásainak felülvizsgálata tükrözi az államháztartás kihívásos helyzetét, amit a lassuló növekedés és a nagyobb egyszerre súlyt. 

Ez nem jelenti azt, hogy Kína a közeljövőben fizetésképtelenné válik, de elképzelhető, hogy az önkormányzatokat finanszírozó speciális pénzintézetek bajba kerülhetnek.

Zhaopeng Xing, az ANZ pénzintézet vezető stratégája szerint a leminősítés makropolitikára gyakorolt hatása várhatóan kicsi, de tartós lesz. Dan Wang, a kínai Hang Seng Bank vezető közgazdásza szerint a magánberuházások elmaradása miatt az állami támogatás még fontosabb a növekedés ösztönzésében, ám a fiskális mozgásteret veszélyezteti a lassabb növekedés és a nyomott árú földeladások. A szakértő úgy véli, hogy a Fitch felülvizsgálata tükrözi azokat a piaci aggodalmakat, amelyek a költségvetés egészségét és a növekedés hosszú távú ösztönzésére való képességet érintik.

Workers are working on the construction site of the comprehensive transportation hub of Qianjiang Station of the Chongqing-Changsha High-speed Railway in Chongqing, China, on February 18, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kína ingatlanszektora válságban van, ami azért lényeges, mert az a kínai gazdaság egyik sarkköve
Fotó: AFP

Chi Lo, a BNP Paribas vezető piaci stratégája azonban pont úgy látja a Fitch és a Moody’s lépéseit, hogy azok a gazdaság jelenlegi helyzetét tükrözik, így ha javulás lesz, akkor a hitelminősítők várhatóan pozitívabban látják a kilátásokat is. „Kína tőkemérlege viszonylag jó, külföldi adóssága alacsony, elkötelezett a strukturális reformok és az adósságcsökkentés mellett. Így a költségvetési hiány növekedése és a magas adósságteher kezelhető kockázat.”

Nincs olyan vészhelyzet, mint ahogyan azt sok megfigyelő gondolja.

Hasonlóan látja a helyzetet Ma Hong, a GDDCE Kutatóintézet vezető elemzője, aki hozzátette a Reutersnek, hogy a kormányzatnak továbbra is számos eszköze és mozgástere van. „A fő belföldi kockázatok a lakás- és önkormányzati adósságra összpontosulnak, ami a teljes hitelpiacot és a gazdaságot is hátráltatja.”