Felszámolási kérelmet nyújtottak be az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő, a bajba jutott kínai Country Garden ellen egy 205 millió dolláros nemfizetése miatt. Az első bírósági meghallgatást május közepén tartják, a kérelmet az Ever Credit Limited nevű hitelező nyújtotta be a cég ellen. Mindez gyengíti a vállalat adósságfelújítási kilátásait és aláássa Peking törekvését, hogy helyreállítsa a bizalmat az ingatlanszektorban.

An aerial video is showing a Country Garden residential area in Nanjing, China, on February 28, 2024. On the same day, Country Garden Holdings Limited is issuing a notice to the Hong Kong Stock Exchange that the company has been made aware of the winding-up petition filed by Ever Credit Limited in the High Court of the Hong Kong Special Administrative Region on February 27, 2024. This petition relates to an unpaid term loan of approximately HK $1.6 billion in principal and accrued interest between the petitioner, Ever Credit Limited, and Country Garden Holdings Limited. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Country Garden az egyik legmeglepőbb áldozata Kína mélyülő lakáspiaci válságának, mivel az elmúlt években tucatnyi versenytársát élte túl. Alig egy évvel ezelőtt a kínai hatóságok még modellszerű fejlesztőként emlegették, amelyet az állami tulajdonú bankok hitelekkel halmoztak el és 2022-ben Hongkongban sikeresen értékesített részvényeket.

Sőt, tavaly januárban nyilvános árverésen vásárolt földeket építési területnek. Azonban a lakáseladásokból származó árbevétel 2023 első három negyedévében 44 százalékkal, 21 milliárd dollárra esett vissza éves összevetésben. Különösen meredeken zuhantak az eladások szeptemberben, amikor a Country Garden értékesítése 81 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, és 846 millió dollárra zsugorodott.

 

A cég júniusban 194 milliárd dolláros (közel 71 ezermilliárd forint) adósságot görgetett maga előtt, és országszerte több mint 3 ezer projektje van fejlesztés alatt, ami több millió lakást jelent. A vállalat októberben nem tudott kifizetni  egy 15 millió dolláros kamatkupont, utána pedig nem teljessítette mintegy 11 milliárd dollárnyi offshore kötvényét.

Csődje érzékenyen érintené a kínai gazdaságot, mert az ingatlanok nagy része a vidéki városokban és a húzóágazatok ipari övezeteiben fekszik, vagyis kínai kisvárosok ezreinek költségvetését döntheti romba a vállalat. Egyelőre kevés kínai ingatlanfejlesztő tudott megállapodni a hitelezőkkel és a hatóságokkal kötelezettségének átütemezéséről, 

a kormány pedig egyetlen összeomlás szélén lévő ingatlanfejlesztőt sem mentett meg.

A Reutersnek egy névtelenséget kérő befektető azt mondta, hogy a Country Garden túl sokáig húzta az időt tanácsadók váltogatásával és egyéb pótcselekvéssel, így nem meglepő, hogy a hitelezők elveszítik a türelmüket és inkább eljárást indítanak. Az eset nem lenne példa nélküli, januárban a hongkongi bíróság elrendelte egy másik csődbe jutott fejlesztő, az Evergrande felszámolását.

Peking igyekszik stabilizálni az ingatlanszektort: a kormány több ezer államilag támogatott projekt és fejlesztő között több mint 11 milliárd dollárnyi finanszírozást oszt szét, valamint két nagyvárosban (Szucsou, Sanghaj) enyhítette a lakásvásárlási korlátozásokat. A befektetőket egyelőre nem győzték meg az intézkedések és a Country Garden elleni eljárás nem könnyíti meg a helyzetet.

Egyre nagyobb a gond a német ingatlanpiacon – ez már a bankoknak is fáj

Amikor az amerikai kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos félelmek megrázták a német bankokat, a pénzintézetek azzal érveltek, hogy nem kell aggódni, az ő ingatlanpiaci kitettségük túlnyomó részben belföldi. Mára világossá vált, hogy ez egyáltalán nem megnyugtató érvelés: a német potenciálisan egy egyelőre lassú, de egyre fenyegetőbb összeomlás felé halad.