BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Izrael a levegőből és a tengerről is támadja Rafahot

Az izraeli miniszterelnök hetekkel ezelőtt arról beszélt, hogy Rafah a Hamász utolsó bástyája, és az ország nem tudja felszámolni a fegyveres csoportot, ha nem hatolnak be a településre. A zsidó állam május óta szárazföldi csapatokkal is behatolt a településre, a harcok azóta sem csillapodnak.

Az izraeli hadsereg tüzérséggel, helikopterekkel és hadihajókkal támadta Rafah nyugati területeit helyi beszámolók szerint. A Hamász az AFP-nek megerősítette a támadás tényét, egyben közölte, hogy utcai harcokra is sor került a településen az izraeli katonák és az iszlamista szervezet fegyveresei között. 

Fotó: AFP

A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határnál fekvő Rafahban május előtt több mint egymillió, az övezet északi részéről elmenekült palesztin élt ideiglenes szálláshelyeken. Szárazföldi csapatok a múlt hónapban hatoltak be a városba, előtte pedig az izraeli légierő számos légi csapást is végrehajtott. 

A rafahi volt az egyetlen, nem Izrael által ellenőrözött határátkelőhely, így főleg ezen keresztül áramlott a segély a tengerparti enklávéba. Azonban nyugati nyomásra a zsidó állam végül több átkelőt is megnyitott a szállítmányok előtt. Rafahon keresztül több mint 64 ezer, második útlevéllel is rendelkező palesztin is elhagyta a Gázai övezetet a harcok kirobbanása óta. 

Az izraeli miniszterelnök szerint a város a Hamász utolsó bástyája, és az ország nem tudja felszámolni a fegyveres csoportot, ha nem hatolnak be a településre. Ugyanakkor az kérdéses, hogy egyáltalán teljesen megsemmisíthető-e Hamász. Viszont Netanjahu koalíciós partnerei támadást követelnek Rafah ellen. A nyugati országok nem támogatják a hadműveletet. 

Döbbenetesen sokba kerül Izraelnek a háború

Fél évvel a Hamász terrortámadása és ezzel Izrael és a terrorszervezet közötti háború kitörése után a zsidó állam gazdasága sem úszta meg komoly sérülések nélkül. Az Al-Dzsazíra becslése szerint csak a közvetlen károk 56 milliárd dollárra rúgnak, főként a hadjárat költsége és az érintett állampolgároknak és katonáknak nyújtott juttatások miatt. A fogyasztás jelentősen csökkent, a beruházások szinte teljesen leálltak.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.