BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Oil,Pumping,Chair,In,The,Fields,Of,Siberia.,Oil,And

A szankciók ellenére nőhettek az orosz olaj- és gázbevételek

Az Oroszország elleni szankciók egyik célja az olaj- és gázbevételek visszafogása volt. Azonban Moszkva az energiahordozókat Európa helyett Ázsiában értékesíti, azokat főleg India és Kína vásárolja.

Oroszország olaj- és gázipari bevételei júniusban éves szinten több mint 50 százalékkal, 9,4 milliárd dollárra (közel 3,5 ezermilliárd forint) nőttek  – derül ki a Reuters becsléséből. Mindez azzal magyarázható, hogy Moszkva csökkentette a finomítóknak nyújtott állami támogatásokat, ami azt tükrözi, hogy az orosz gazdaság képes csillapítani a szankciók hatását.

Oil,Pumping,Chair,In,The,Fields,Of,Siberia.,Oil,And
Fotó: Shutterstock

Az orosz-ukrán háború után az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán szankciókat vezettek be Oroszország ellen, a büntetőintézkedések egyik célja az olaj- és gázbevételek visszafogása volt. Azonban Moszkva az energiahordozókat Európa helyett Ázsiában értékesíti, főleg India és Kína vásárolja az orosz olajat és gázt.

Az olaj- és gázexportból származó bevételek az eurázsiai ország költségvetésének mintegy harmadát teszik ki, így a Kreml egyik legfontosabb pénzforrásának számítanak. A pénzügyminisztérium július elején teszi közzé a hivatalos adatokat, azonban a hírügynökség információi eddig rendszerint helytállónak bizonyultak. 

Három ország uralja az olajtermelést

Az olaj továbbra is a világ egyik legfontosabb erőforrása maradt: az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Oroszország – a Szovjetunióhoz tartozó Orosz Föderáció rendszerváltás előtti termelését is beleszámítva – minden más országnál több fekete aranyat termelt ki az elmúlt évtizedekben. A három ország együttesen a globális olajtermelés 40 százalékát adta tavaly napi 32,8 millió hordóval.

Gáz terén Oroszország rendelkezik a világon a legnagyobb készletével, és bár csak az ötödik helyen áll, mégis az Egyesült Államok számít a legnagyobb termelőnek. A szén-dioxid-mentesítésre irányuló erőfeszítések ellenére az energiahordozókat viszonylag kevés ország aknázza ki, ami továbbra is jelentős gazdasági és politikai előnyöket jelent az érintett államoknak.

Az orosz olaj stabilizálja Észak-Koreát

Oroszország közvetlenül Észak-Koreának szállít olajat, amelyek az első dokumentált, közvetlen tengeri szállítmányok Oroszországból 2017 óta, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta Phenjant. Azt nem tudni, hogy a remeteállam pontosan mivel és mennyit fizet Moszkvának: az elemzők szerint Észak-Korea diszkontáron veheti az olajat, vagy lőszerekért cserébe kapja.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.