A technológiai szektor tavaly szinte felfoghatatlanul nagyot esett, a legkiemelkedőbb nevek részvényei 60 százaléknál is nagyobbat buktak.

In this photo illustration the American multinational CHINA - 2020/08/13: In this photo illustration the American multinational investment bank and financial services company Goldman Sachs logo is seen on an Android mobile device with United States of America flag in the background. (Photo Illustration by Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images / Getty Images

A Goldman Sachs pedig pont ezért úgy véli, eljött az ideje a nagybevásárlásnak, de körültekintésre szólítanak fel, mivel a szegmens nem minden része tartogathat ugyanolyan jó vételeket.

A tech szektor nagy nyertesei idén a szoftveriparban bújhatnak meg.

A Wall Street-i nagybank optimizmusának okát három pontban jelölte meg: elsőként a már említett hatalmas tavalyi zuhanás okozta leértékelődést emelték ki, melynek nyomán rekordközeli mélypontokat érintenek a papírok árfolyamai, így úgymond „csak felfelé” van terük a kurzusaiknak terjeszkedni. 

Az S&P 500 index szektorainak teljesítménye
A tavalyi szakadás után van hová emelkedjen a tech szektor

Másodszor hozzátették: az esések miatt a cégek vezetése minden bizonnyal az eddiginél nagyobb elővigyázatossággal jár el, ami a befektetők számára csupa jót jelenthet.

Harmadszor pedig a kényszerből meghúzott nadrágszíjak pozitív hatásait emelték ki: az elbocsátásokon és az egyéb kiadáscsökkentéseken keresztül ugyanis ezek a vállalatok minden remény szerint jobb profitrátákat tudnak hozni, mint tették azt az eddigi, szinte pazarló gazdálkodásuk mellett.

A Goldman elemzői szerint ezek a cégek még az S&P 500 index hosszú távon mindent verő hozamát is lenyomhatják: az egy részvényre jutó adózott nyereségük (EPS) felülmúlhatja a legnagyobb indexét is.

Az S&P 500 decemberi EPS-mutatója átlagosan 217 dollár volt, ez idén év végére 225 környékéig futhat fel. Ezzel szemben például a Datadog nevű kiberbiztonsági cég kurzusán 70 százalékos növekedést várnak.

A vállalat részvényeit év végére 128 dollárra jósolják. A Datadogon kívül a Snowflake és a Salesforce papírjait tartják kifejezetten jó, de kiemelten kockázatos vételnek. A kevésbé veszélyes papírok közül a Microsoft, a ServiceNow és a Workday részvényeit tarják megfontolásra érdemesnek. 

Az elemzők hozzátették: a gazdasági fellendülés és a recessziós félelmek háttérbe szorulása hatalmas lökést adhat a szektor szinte minden tagja számára. A Goldman szakértőinek véleményét a Wall Streeten többen is osztják, annak ellenére, hogy a szektor legnagyobbjai történelmi létszámleépítésen vannak túl, és a folyamat korántsem biztos, hogy megáll, sőt az sem, hogy nagymértékben lelassul. 

Több ezer dolgozójától válik meg Európa vezető szoftvercége

A leépítésektől 300-350 millió eurós költségmegtakarítást és a hatékonyság javulását reméli a vezetőség. A nadrágszíj szorosabbra húzásával olyan, globálisan meghatározó technológiai cégekhez csatlakozik az európai szoftveróriás, mint a Microsoft, az Alphabet vagy a Meta.

A Google, a Meta és a Microsoft egyaránt több mint tízezer munkavállalójától vált meg az elmúlt pár hónapban, de a leépítések nem állnak meg a technológiai óriásoknál: a Ford Németországban tervez 3200 fős, tömeges elbocsátást, míg a Hasbro munkavállalóinak 15 százalékától akar megválni hamarosan.