A tajvani kormány 10 millió tajvani új dolláros bírságot (nagyjából 120 millió forint) szabott ki a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójára, az Apple egyik legfontosabb beszállítójára, a Foxconnra – írja a South China Morning Post.

A szigorú befektetési szabályok alól a Foxconn sem kivétel – ezt üzeni a bírság.
Fotó: Sam Yeh / AFP

A lépésre azért került sor, mert a távol-keleti cég engedély nélkül fektetett be egy kínai félvezetőgyártóba.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a Foxconn júliusban közölte a tajvani hatóságokkal, hogy részesedése van a pénzügyi gondokkal küzdő kínai csipgyártó konglomerátumban, a Tsinghua Unigroupban. Decemberben azt is nyilvánosságra hozták, hogy eladják a tulajdonrészüket. A tajpeji kabinetnek minden külföldre irányuló befektetést jóvá kell hagynia, ám ez a Foxconn esetén nem történt meg. A szigetország törvényei szerint a kormány nemzetbiztonsági és iparfejlesztési megfontolások alapján tilthatja a kínai befektetéseket. 

A jogszabály ellen vétőket visszatérően pénzbírsággal sújthatják, amíg meg nem szüntetik a törvénysértő állapotot. A sajtóértesülések egy hónapja még 25 millió tajvani új dolláros bírságról szóltak, amit enyhített a tajvani vezetés, bár a cég bevételeihez képest a 25 milliós összeg is aprópénznek tekinthető. Az ázsiai vállalat leginkább arról ismert, hogy az Apple legnagyobb beszállítója. Tajpej azt is tiltja a vállalatoknak, hogy a legfejlettebb csipeket Kínában gyártsák.

A Foxconn tavaly azzal került a hírekbe, hogy csengcsoui üzemében többször is fellázadtak a dolgozók a járványvédelmi intézkedések és a rossz körülmények miatt, végül a vállalat kénytelen volt meghátrálni, ahogy Peking is búcsút mondott a zéró-Covid-politikának. Sőt, az is kiderült, hogy a kínai kommunista párt vezetői a Foxconn alapítójára hallgatva kezdték kivezetni a szigorú járványvédelmi intézkedéseket. A csengcsoui gyárban történt zavarok miatt tavaly kevesebb iPhone 14 került az üzletek polcaira, valamint az is felmerült, hogy a vállalat elhagyja Kínát, jóllehet egy 200 ezres üzem áttelepítése aligha lenne egyszerű és olcsón megoldható.  

Önállósítja magát az Apple – dél-koreai partnerei nagy bánatára

A csipek után a kijelzők tervezését és gyártását is saját kézbe veszi az Apple, méretes pofont adva ezzel hagyományos dél-koreai és japán beszállítóinak. Az amerikaiak microLED-kijelzője a Watch okosóra prémiumváltozatában debütál jövőre.