A feltörekvő piacok lehetnek az idei év nagy nyertesei, kötvényeiket a recessziós helyzeten kívül minden gazdasági környezetben érdemes lehet vásárolni – derült ki az Erste 2023 legjobb befektetései című prémiumwebinárján. 

Coins and plant Green seedling growing from the pile of coins, megújuló, energia, pénz, költségvetés, befektetés, támogatás
Fotó: Getty Images

A szakemberek szerint az idei évet jóval könnyebb lehet befektetői szemmel lekövetni, mint a katasztrofálisan rosszul sikerült tavalyit: míg 2022-ben gyakorlatilag minden eszközosztály veszteségeket termelt, addig 2023 sokkal szebb dolgokat tartogathat a befektetők számára. 

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, stratégája elmondta: a hazai és világpiaci gazdasági folyamatokat szemlélve azt láthatjuk, hogy a rettegett ár-bér spirál – az a jelenség, amikor a bérek emelkedése az árak növekedését hozza magával, ami serkenti az inflációt, és így tovább, azaz a két folyamat végtelen „spirált” alkot – nem fenyegeti a sem a német, sem az amerikai gazdaságot, mivel a reálbérek folyamatosan csökkennek.

A legfrissebb amerikai inflációs és munkaerőpiaci adatokból ugyanakkor az szűrhető le, hogy a magas kamatkörnyezet még egy jó ideig velünk maradhat. 

Ez alapvetően nem kedvez a részvénypiacoknak, amelyek a kamatvágás korábban vélt, közelgő eljövetelére egyébként januárban hatalmas ralit rendeztek az Egyesült Államokban. A további felfutás a tőzsdén így erősen kérdésessé válik, a bizonytalanság más befektetési formák irányába terelheti a befektetőket. 

Varga Zalán, az Erste Alapkezelő Zrt. értékesítési és termékfejlesztési igazgatója elmondta: a kamatpolitika, a gazdasági helyzet és az alakulását együttesen kezelve három különböző kimenetellel számolnak. 

A három gazdasági forgatókönyv

Az optimista forgatókönyv azzal számol, hogy az amerikai és az uniós gazdaság már túl van az inflációs csúcson, így már idén elérkezhet a kamatforduló, fellendülést hozva a gazdaságba. Ebben az esetben feltörekvő piaci és magas hozamú kötvényeket lehet érdemes venni, de a részvények, az árupiac és az államkötvények sem rosszak befektetési szempontból. 

A stagnáló forgatókönyvben megálló inflációcsökkenéssel, további kamatemeléssel és előbb egy akadozó, majd felélénkülő gazdasággal számolnak. Ez esetben is a feltörekvő piaci és a magas hozamú kötvényeket, illetve az árupiaci befektetéseket tartják a legjobb döntésnek, a részvények és az államkötvények viszont már kevésbé kecsegtetnek jelentős felfelé mutató potenciállal. 

A recessziós forgatókönyv az egyetlen, amelynek esetében igazán csak egy jó vétel van: az arany. 

Miró József a fejlett piacok helyzetéről elmondta: nagyon magas árazáson forognak a termékeik, így jókora kockázattal érdemes számolni esetén. Hozzátette: a szakemberek háromnegyede eladási irányban van jelen ezeken a piacokon, a fejlődő gazdaságok tőzsdéit és termékeit ugyanakkor sokkal jobb szívvel lehet ajánlani.

A forint kérdésében az álláspontja pesszimista: erősödésre nem sok teret ad a magyar fizetőeszköznek, ám az EU-s pénzek megérkezésével törhet még magának utat felfelé a magyar deviza. A nemzetközi gázárak emelkedésével viszont akár bajba is kerülhet a forint: Kína visszatérte a világgazdaságba pedig erősen fellendítheti a versenyt a nyersanyagért.