Részvényenként 51 dolláros kibocsátási áron léphet tőzsdére a brit csiptervező Arm, ami az év legnagyobb amerikai elsődleges kibocsátása (IPO) lehet. Még úgy is, hogy korábban 52 dolláros árplafont terveztek. Szeptember azért fontos hónap a tetszhalott IPO-piacon, mert a napokban látott napvilágot az amerikai élelmiszer-kiszállító Instacart értékelése és az intelligens marketingautomatizálási platform, a Klaviyo is ezekben a hetekben lép parkettre. Az Arm részvényekkel csütörtökön indul a kereskedés a Nasdaqon ARM szimbólum alatt, míg az Instacart a jövő héten startol, CART ticker alatt, szintén a Nasdaqon.

San,Jose,,Ca,,Usa,-,Feb,26,,2020:,The,Arm
 

Ezen az áron az Arm értéke 54,5 milliárd dollár lenne, teljesen hígítva. Ami 

jóval elmarad az Arm-tulajdonos SoftBank közelmúltbeli 64 milliárd dolláros értékelésétől, 

amelyre a Vision Fund tulajdonában lévő részesedés kivásárlása kínált alkalmat. Ugyanakkor magasan felülmúlja a 2016-os értékelést. Az addig a londoni tőzsdén jegyzett Armot, akkor 32 milliárd dollárért vásárolta fel a Softbank, 

A SoftBank az egyetlen eladó, s 5 milliárd dolláros bevételt vár az Arm-kibocsátástól. A japán technológiai befektető a részvények eladását darabonként 47 és 51 dollár közötti áron tervezi. 

Az Arm nem gyárt csipeket, de ellátja a vezető csipgyártókat alapvető áramkör-tervekkel.

Az 1990-ben alapított vállalat a mobiltelefon-piacra összpontosított, s ennek az iparágnak a meghatározó beszállítója. A vállalat által tervezett áramkörök az okostelefonok 99 százalékában fellelhetőek. A vállalat a számítógépes hálózatok, a felhőtechnológia és az autóipar területén is növelné a piaci részesedését, de döntő áttörést az MI technológia területén tervez. Az MI iparágban kulcsszereplő az Nvidia, s a jövőben az Arm tervei is beépülnek a csipjeibe. Ez a törekvés azért feltűnő, mert

a Softbank korai befektetője volt az Nvidiának, ám idő előtt kiszálltak, 

amikor a kínai verseny időlegesen behorpasztotta az árfolyamot, s így csúnyán lemaradtak az Nvidia árfolyamának tízszereződéséről. Ahogy korábban Amir Anvarzadeh, az Asymmetric Advisors kutatócég stratégája fogalmazott:

Az Arm-ügylet sikere ellensúlyozhatja a Softbank katasztrofális MI-befektetéseit.

A Softbank ugyanis korai befektetőként 140 milliárd dollárt költött mesterséges intelligencia startupokra, eddig mégis kimaradt az MI-boomból. Az IPO-piac már tavaly is döcögött, majd a márciusi amerikai bankcsődök után kifejezetten leült. A három szeptemberi részvénykibocsátás sikere felélesztheti tetszhalott állapotából ezt a fontos piacot.