Változik a széljárás a feltörekvő piacokon: míg a befektetők eddig ezekben az országokban elsősorban a kötvénypiacokat részesítették előnyben, a makrogazdasági klíma átalakulása nyomán elkezdték fokozatosan csökkenteni adósságkitettségüket, és az érintett gazdaságok részvénypiacai felé vették az irányt.

Brics,-,Association,Of,Five,Major,Emerging,National,Economies,Members
Fotó: Shutterstock

A fejlődő piaci részvényindexek ugyanis július eleje óta jobban teljesítenek, mint a helyi valutában denominált kötvények, az elemzők szerint nagyrészt a monetáris szigor enyhülésébe vetett befektetői hit nyomán. A Bank of America adatai szerint a feltörekvő gazdaságok részvénypiacaiba a múlt héten 4,1 milliárd dollárnyi érkezett, négyhetesre nyújtva ezzel a régiók nettó tőkefelvevési sorozatát.

A Julius Baer & Co bank, illetve a brazil Legacy Capital befektetési alapkezelő elemzői szerint ezek alapján kijelenthető: ugyan továbbra is van még potenciál az idei év egyik legjobb befektetéseként számontartott helyi devizás kötvénypiacon, a legnagyobb nyereségeket már a részvényektől várják a befektetők.

A tőzsdék felfutását támogatja a globálisan átalakuló makrogazdasági helyzet is: a fejlődő piacoktól az elemzők átlagosan 3 százalékponttal erősebb gazdasági növekedésre számítanak a következő három évben, mint a fejlett társaiktól, a ralit Kína és India vezetheti a szakértők szerint. A vállalati bevételek növekedésével kapcsolatos előrejelzéseiket a szakértők másfél éve nem emelték meg olyan éles ütemben, mint tették azt júliusban, kirobbanó felfutást jósolva ezzel.

A részvények teljesítményének fő mozgatórugója a kedvező makrokörnyezet lesz, különösen az olyan országokban, mint India, Indonézia és Brazília, ezt támogatja majd meg a fogyasztás és a beruházások erősödése által vezérelt erős jövedelemnövekedés is

– fejtette ki Ashish Chugh, a bostoni Loomis Sayles & Co elemzője.

A fejlődő gazdaságok részvénypiacainak teljesítményét követő MSCI Emerging Markets Index júliusban 6 százalékot ralizott.

Az MSCI Emerging Markets index alakulása 1 éves
A kínai újranyitás környékén került mélypontra a fejlődő piaci index

A fejlődő piaci eszközökbe érkező befektetések összege júliusban 5,5 százalékkal ugrott meg havi viszonylatban, amire tavaly november óta nem volt példa: amerikai ETF-eken keresztül 2,61 milliárd dollár folyt be a négy hét alatt feltörekvő piaci részvényekbe, míg a kötvények iránt mindössze 269 millió dollárnyi érdeklődés mutatkozott.

Az elemzők rámutatnak: a tőke ugyan elkezdett visszatérni, de a tavalyi évben kiáramlott 5,7 ezermilliárd dolláros rést még messze nem tömte be. A szakértői becslések szerint a feltörekvő részvénypiacokról 600 milliárd dollárnyi nemzetközi tőke hiányzik a történelmi átlaghoz viszonyítva, miközben az amerikai alapkezelők 2,5 ezermilliárd dollárnyi készpénzen ülnek.

Ha valóban elértük az amerikai kamatplatót, a fejlődő piacok számára ez hatalmas tőkebeáramlást vetíthet előre elsősorban Egyiptom, Nigéria, Pakisztán és Törökország esetében

– fejtette ki Hasnain Malik, a dubaji Tellimer elemzőcég szakértője.

A tőzsdékben rejlő potenciált szemléltetve az elemzők kiemelték: a kínai CSI 300 részvényindex 8,6 százalékos nyereséghozammal kecsegtet a helyi kötvénypiac 2,6 százalékával szemben, a brazil részvényindex pedig 25 százalékos diszkont mellett forog történelmi átlagához viszonyítva.